Μήνυμα του Γάλλου προέδρου: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει αν κάποια μέλη της αμφισβητούν βασικές αρχές όπως η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης» - «Εμείς θα κάνουμε ό,τι συμφωνήσαμε, περιμένουμε κινήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους» τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος

Στο Προεδρικό Μέγαρο έγινε η επίσημη τελετή υποδοχής του γαλλικού προεδρικού ζεύγους Μακρόν, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τη σύζυγό του.

Μετά την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Γαλλίας και Ελλάδας, και την επιθεώρηση του τιμητικού αγήματος οι δύο Πρόεδροι συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους διέσχισαν τον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου μεταβαίνοντας εντός του κτιρίου.

O Eμανουέλ Μακρόν στο Προεδρικό Μέγαρο 


Έκεί πραγματοποιήθηκε η παρασημοφόρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, με το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος.Σε κοινές δηλώσεις με τον Γάλλο πρόεδρο ο Πρ. Παυλόπουλος έστειλε μήνυμα προς την Ευρώπη ότι η Ελλάδα θα πράξει ό,τι έχει συμφωνήσει αλλά και ότι παράλληλα περιμένει την εκπλήρωση της υποχρέωσης σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Για εμάς ο κανόνας pacta sunt servanda είναι ιερός και με βάση αυτόν τον κανόνα περιμένουμε την εκπλήρωση των υποχρέωσεων για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν διανοείται τον εαυτό της και το μέλλον της εκτός Ευρώπης ενώ ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο για τη στήριξή του και σήμερα και ως υπουργός Οικονομικών επί προεδρίας Ολάντ για τη στήριξη της Γαλλίας για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε να υπάρξουν αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο τονίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεχίσουμε να λέει το δικαστήριο της ΕΕ να λέει ότι το Eurogroup είναι ένα άτυπο όργανο. Ζήτησε, επίσης, αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε ο εκάστοτε διοικητής να έχει τα μέσα για να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Απηύθυνε έκκληση τέλος για παρέμβαση όσον αφορά το θέμα των κοινωνικών ανισοτήτων. Χαρακτήρισε, δε, τη νίκη Μακρόν θρίαμβο στα λαϊκιστικά μορφώματα.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος ξεκίνησε τον χαιρετισμό του στα γαλλικά εκφράζοντας τα συλληπητήριά του στον Γάλλο πρόεδρο για την καταστροφή στις Γαλλικές Αντίλες.

Όλα αυτά που συμβαίνουν είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, οφείλουμε να προβληματιστούμε σοβαρά για τα ζητήματα αυτά και μάλιστα οφείλουν να προβληματιστούν αυτοί που διστάζουν να το παραδεχτούν.
Τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, τις οποίες χαιρέτησε, ζήτησε ο Εμμανουέλ Μακρόν στον χαιρετισμό του μετά την παρασημοφόρησή του από τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Όπως τόνισε τόσο ο ίδιος και ως πρόεδρος και ως υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Ολάντ, αλλά και οι υπουργοί του πολέμησαν ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρώπη.

Ζήτησε να υπάρξει, δε, μια συλλογική δέσμευση που θα μας επιτρέψει η Ελληνική δημοκρατία να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

«Θα πρέπει να βρούμε ένα πνεύμα συμφιλίωσης ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις και την αλληλεγγύη που πρέπει να δείξει η Ευρώπη» συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν ανέπτυξε το σχέδιό του για την Ευρώπη λέγοντας ότι αν θέλουμε να προχωρήσει η Ευρώπη μαζί πρέπει να υπάρχει μια ισχυρή Ευρώπη που πρέπει να στηρίζει τις αρχές της.

Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι «χρειαζόμαστε έναν ευρωπαικό προυπολογισμό και έναν υπουργό Οικονομικών που να ασκεί τα ευρωπαικά δικαιώματα που του ανήκουν» ενώ χαρακτήρισε «σωστή την ιδέα ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου».

«Η Γαλλία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό σας γιατί η Ευρώπη οικοδομήθηκε με συνεχείς μεταμορφώσεις και με μια σταθερή φιλοδοξία. Ποτέ δεν δημιουργήθηκε με μειώσεις και συρρικνώσεις» ξεκίνησε τον επίλογό του ο κ. Μακρόν.

«Σας το οφείλουμε η αντοχή σας και το κουράγιο σας, οι μεταρρυθμίσεις που έχετε θεσπίσει δεν θα πρέπει να ξεχαστούν. Ο πρωθυπουργός σας ήθελε να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη ενώ υπήρχαν πιέσεις για το αντίθετο» ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του ο Εμμανουέλ Μακρόν.


protothema.gr
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours