Τόσο εμείς στα Κατοχικά Νέα, όσο και δεκάδες ιστοσελίδες, ο τύπος, τα κανάλια, έχουν χύσει δεκάδες, χιλιάδες τόνους μελανιού, σχετικά με το Μεταναστευτικό ζήτημα.

Πριν λίγες μέρες ένας φίλος σχολιαστής έθεσε με το σχόλιο του μια συγκεκριμένη πρόταση. Την αξιοποίηση νησιών, νησίδων και βραχονησίδων που είναι ή τείνουν να γίνουν ακατοίκητες (με ενα ή δύο κατοίκους).

Η πρόταση για τη λύση του μεταναστευτικού ζητήματος αφού επεξεργάσθηκε περαιτέρω, σας την παρουσιάζουμε:

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός

Π Ρ Ο Τ Α Σ Η

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΝΗΣΙΑ

Όπως είναι γνωστό στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες εισέρχονται περίπου 5 χιλιάδες παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες πολέμου. Ο μεγαλύτερος όγκος αυτών (το 70%) εισέρχεται από τα νησιά του Β.Α, Ανατολικού και Ν.Α. Αιγαίου.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται σε βάρος των υποδομών, του τουρισμού, της ασφάλειας των τοπικών κοινωνιών, αλλά και για την αποτροπή ασύμμετρων απειλών σε βάρος της χώρας προτείνονται τα ακόλουθα :

– Η άμεση κατασκευή οικισμών, υπό τη μορφή των προκατασκευασμένων οικίσκων αντιμετώπισης γενικευμένων καταστροφών, στα μεγαλύτερα εκ των ακατοίκητων νήσων της χώρα μας, που θα λειτουργούν ΩΣ ΚΕΝΤΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ. Στους χώρους αυτούς θα πραγματοποιούνται οι καταγραφές, οι χορηγήσεις ταυτοποιήσεων προσφύγων, προκειμένου εν συνεχεία να μπορούν ελεύθερα να ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη, κατ΄εφαρμογή της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ.

– Μεταφορά ΟΛΩΝ των αλλοδαπών (μεταναστών και προσφύγων που δεν έχουν ταυτοποιηθεί και δεν τους έχει χορηγηθεί άδεια ελεύθερης μετάβασης στην Ευρώπη) από ΟΛΗ την νησιωτική Ελλάδα στα Κέντρα Μεταναστών Ακατοικήτων Νήσων (ΚΜΑΝ).

– Ανάληψη του κόστους κατασκευής, λειτουργίας και επάνδρωσης των ΚΜΑΝ από την ΕΕ, τα κονδύλια της οποία ΥΠΕΡεπαρκούν. Αυτή τη στιγμή απλά ρίχνονται σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο.

– Διάθεση πλοίων – εκ των κατασχεμένων – τα οποία με ελάχιστο κόστος και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μπορούν να ανακατασκευασθούν να χρησιμεύσουν ως πλωτές νοσηλευτικές μονάδες και ως χώροι διαμονής των υπαλλήλων (νοσηλευτών, αστυνομικών, τεχνικών κλπ).


– Ανάπτυξη δράσεων παραγωγής πρώτων υλών και γενικότερα ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα (αγροτική παραγωγή – κτηνοτροφία – μεταλλεύματα) από τους μετανάστες, ώστε να απασχολούνται, να μην δημιουργούν εντάσεις, αλλά και να καλύπτουν μέρος του κόστους διαμονής και σίτισης τους.

–Δημιουργία εκπαιδευτικών μονάδων, όπου θα διδάσκονται ευρωπαϊκή ιστορία, θέματα συνταγματικού και γενικού δικαίου.

Ως τέτοια νησιά (ακατοίκητα ή με κάτω από 10 κατοίκους) προτείνονται τα ακόλουθα, στα οποία υπάρχει ήδη δυνατότητα πρόσβασης, ενώ η επιλογή τους έγινε με το στοιχείο της διασποράς τους:


Σαρία, Καλόλιμνος, Γυαλί, Φαρμακονήσι (Δωδεκάνησα), Περιστέρα (Σποράδες), Δοκός (Αττική – Αργοσαρωνικός), Αντίπαξοι (Ιόνιο), Μακρόνησος (Αττική), Κάτω Αντικέρι, (Κυκλάδες), Σαμιοπούλα, Άγιος Μηνάς Φούρνων, (Βορειοανατολικό Αιγαίο), Μαράθι, Πλάτη Καλύμνου (Δωδεκάνησα), Χρυσή (Κρήτης), Πιπέρι και Κυρά Παναγιά (Σποράδες) Σαπιέντζα (Μεσσηνία) και Σταμφάνη (Επτάνησα)

Εάν στα ανωτέρω νησιά υπάρχουν προβλήματα (όπως πχ ένταση σε προστατευόμενες περιοχές Νατούρα ή έχουν ιστορική – αρχαιολογική) μπορούν να εξαιρεθούν.

ΘΕΤΙΚΑ ΠΡΟΤΑΣΗΣ:

– Η δημιουργία αποκεντρωμένων θέσεων εργασίας σε περιοχές που η ανεργία είναι ήδη πολύ υψηλή.

– Η άντληση του συνόλου των κεφαλαίων της ΕΕ αφού πλέον δεν θα πηγαίνουν διάσπαρτα σε στα ΚΜΑΝ που ο έλεγχος τους θα είναι εύκολος.

– Έλαχιστο κόστος για την αστυνόμευση των προτεινόμενων χώρων, ενώ αυτή τη στιγμή απασχολούνται περί τους 6000 αστυνομικούς και πάνω από 1000 λιμενικούς.

– Δυνατότητα ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων από ΜΚΟ για την ανακούφιση των μεταναστών.

– Επιπλέον οι μετανάστες θα παραμένουν σε χώρους μη περιφραγμένους – που δεν θα θεωρούνται κρατούμενοι – και με τον τρόπο αυτό μπορούν να διατηρηθούν περιορισμένοι για απεριόριστο διάστημα, ενώ η απασχόληση τους στον πρωτογενή τομέα θα αποτρέπει την εκδήλωση αντικοινωνικών συμπεριφορών.

– Μακροπρόθεσμα και αφού θα έχει δωθεί το μήνυμα της συντονισμένης αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, θα μειωθούν, έως και θα μηδενισθούν οι μεταναστευτικές ροές, αφού άδεια εισόδου στην ΕΕ θα δίδεται μόνον στους πρόσφυγες!

– Απορρόφηση των μεταναστών κατά περιόδους από αγροτικές μονάδες της ηπειρωτικής – με συγκεκριμένη αμοιβή (εποχική εργασία) και επιστροφή στα ΚΜΑΝ μετά τη λήξη της περιόδου αυτής.

– Υποχρέωση απορρόφηση μεταναστών εφόσον κλείνουν 3ετία και το επιθυμούν από τις χώρε τις Ευρώπης , εφόσον όμως έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς 3 ετές πρόγραμμα σπουδών.ΥΓ : Τα μέτρα αφορούν μόνο τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (από Σαμοθράκη έως Καστελόριζο). 


Η πρόταση δεν αφορά στην μόνιμη εγκατάσταση μεταναστών, αλλά στην ουσιαστική εκκένωση των νησιών που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, όπως η Μυτιλήνη και η Κως και η προσωρινή εγκατάσταση τους στα ακατοίκητα νησιά, όπου μπορούν να περιορισθούν και να ελεγχθούν.

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours