Εν αναμονή βρίσκεται η Σερβία για την δημιουργία ενός εθνικού εργαστηρίου που θα αποκαλύψει τις συνέπειες των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ το 1999, όπως αναφέρει μια εφημερίδα του Βελιγραδίου, που παράλληλα επισημαίνει ότι παρόμοια έρευνα έχει γίνει και στο παρελθόν αλλά δεν προχώρησε και ούτε τα αποτελέσματα είδαν το φώς της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τον ισότοπο Vecernje Novosti, έχουν γίνει δύο μεγάλες μελέτες μέχρι σήμερα - αλλά «χωρίς επίλογο».

Συγκεκριμένα, από τη στιγμή που προεκύπταν ανησυχητικά δεδομένα-ευρήματα μετα το πέρας της μιας έρευνας , τα πάντα έμπαιναν κάτω από το χαλί.

Μία από αυτές τις μελέτες διεξήχθη αμέσως μετά το βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στη Σερβία το 1999.

Η στρατιωτική κλινική VMA στο Βελιγράδι "προσπάθησε να ανακαλύψει σε ποιο βαθμό οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί από το Κοσσυφοπέδιο, καθώς και τα παιδιά τους, διατρέχαν κίνδυνο επειδή έρχονταν σε επαφή με απεμπλουτισμένο ουράνιο".

Ένας εμπειρογνώμονας της VMA δήλωσε ότι καθημερινά παρατηρήθηκε ένα δείγμα, που περιελάβανε περίπου 2.000 στρατιώτες και σε αυτή την έρευνα συμμετείχαν και τα παιδιά τους που γεννήθηκαν μεταξύ 2000 και 2004 και τα οποία υποβάλλονταν σε θεραπεία και ελέγχους από την κλινική.

Υπήρχαν 1.752 από αυτά τα παιδιά.

Επίσης, μια ομάδα 1.204 παιδιών που γεννήθηκαν νωρίτερα, από το 1995 έως το 1999, χρησιμοποιήθηκε ως δείγμα ελέγχου για την έρευνα. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, αποκαλύφθηκαν "ανησυχητικά δεδομένα" στα αποτελέσματα της ιατρικής έκθεσης.

Τα παιδιά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού του ΝΑΤΟ είχαν συχνά γενετικές ανωμαλίες - ενδοκρινικές και μεταβολικές ασθένειες, καθώς και κακοήθη νεοπλάσματα.

Η επίσημη εξήγηση που δόθηκε από την τότε κυβέρνηση ήταν ότι ο αριθμός των "δειγμάτων" αυτών που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα δεν επαρκούσε για μια σωστή κα έγκυρη επιστημονική μελέτη - ενώ ανεπίσημα, η έρευνα σταμάτησε και δεν προχώρησε ποτέ!

Σύμφωνα με τον Slobodan Cekaric, επικεφαλής της Σερβικής Εταιρείας κατά του καρκίνου, «η Σερβία θα έχει 5500 Επιβεβαιωμένους ασθενείς με καρκίνο ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους σε σχέση με άλλες περιοχές του κόσμου, που το ποσοστό είναι περίπου τα 2.000 ασθενείς ανά εκατομμύριο».

«Υπολογίστηκαν 15.000 τόνοι απεμπλουτισμένου ουρανίου στη Σερβία κατά τη διάρκεια της εκστρατείας βομβιστικών επιθέσεων του ΝΑΤΟ το 1999.

Δύο μήνες μετά τις βομβιστικές επιθέσεις, Έλληνες εμπειρογνώμονες κατέγραψαν σχεδόν μια αύξηση  30% στα επίπεδα ραδιενέργειας, πολύ περισσότερο ποσοστό από όσο είναι απαραίτητο για να προκαλέσει καρκίνο και γενετικές μεταβολές, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα τη γέννηση παιδιών με σωματική και ψυχική καθυστέρηση.

Δέκα εκατομμύρια Σέρβοι εκτέθηκαν σε ακτινοβολία κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ και εξακολουθούν να παραμένουν μέχρι σήμερα εκτεθειμένοι».
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours