Του Panos Mourdoukoutas

Οι μεγάλες κυβερνήσεις προσπαθούν να "προλάβουν" το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα. Και τα συνθλίβουν.

Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση ότι οι αρχικές προσφορές νομισμάτων (ICOs) "διαταράσσουν σοβαρά την οικονομική και χρηματοοικονομική τάξη", η κινεζική κυβέρνηση απαγόρευσε τη χρηματοδότηση των ICOs.

Αυτό ήταν αναμφισβήτητα κακό νέο για τα κρυπτονομίσματα, τα οποία "συνθλίβονται” σε όλες τις ηπείρους, με το Bitcoin να χάνει σχεδόν 10%, το Ethereum 21,74%, το Litecoin 24,92% και το BitConnect 32,10%.

Η δραματική κίνηση της κινεζικής κυβέρνησης εναντίον των ψηφιακών νομισμάτων έρχεται δύο μήνες μετά την απόφαση της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) που προβλέπει ότι οι "IPOs κρυπτονομισμάτων" ή οι ICOs είναι επενδύσεις και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπόκεινται στους ίδιους κανόνες με τις μετοχές.

Η κινεζική και η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι μόνες. Την περασμένη εβδομάδα, η ρωσική κυβέρνηση ξεκίνησε ποινική έρευνα που αφορούσε τα Bitcoins, ενώ η κυβέρνηση της Βενεζουέλας φυλακίζει τους εκδότες (miners) Bitcoin.

Επιφανειακά, οι ενέργειες αυτές κινούνται στην κατεύθυνση του να προστατεύσουν τους πολίτες από τη χειραγώγηση της αγοράς. Αλλά στην πραγματικότητα, αν το εξετάσει κανείς το ζήτημα πιο προσεκτικά, προσπαθούν να σκοτώσουν οποιοδήποτε νόμισμα θα μπορούσε να απειλήσει τα κυβερνητικά μονοπώλια στην εκτύπωση χρήματος και να αποκομίσει κέρδος από τα χρήματα, όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο άρθρο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επενδυτές ψηφιακών νομισμάτων θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί με τις μεγάλες κυβερνήσεις.

Βέβαια, το να "σκοτώνει" κανείς τα κρυπτονομίσματα έχει να κάνει και με τον "θάνατο” της τεχνολογίας. Και αυτό δεν θα είναι εύκολο. Στην πραγματικότητα, οι κυβερνητικές ενέργειες όπως αυτές της κινεζικής και της αμερικανικής κυβέρνησης που περιορίζουν ή απαγορεύουν τις ICOs λειτουργούν ενισχυτικά για τις τιμές του Bitcoin και άλλων ευρέως διαδεδομένων ψηφιακών νομισμάτων μακροπρόθεσμα.

Για αρκετούς λόγους. Όπως με το να βοηθά την αγορά να απαλλαγεί από τους κακούς οικονομικούς παράγοντες και τα κακής ποιότητας projects. "Τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία δεν είναι παράνομα, η άντληση χρημάτων μέσω ενός μοντέλου ICO είναι παράνομη στην Κίνα", λέει ο Stelian Balta, ιδρυτής της HyperChain Capital. "Μπορεί να είναι ένα θετικό σημάδι για την εξέλιξη της αγοράς. Πολλοί κακοί οικονομικοί παράγοντες και projects χαμηλής ποιότητας έχουν αναδειχθεί πρόσφατα, συγκεντρώνοντας εκατομμύρια".

Εν τω μεταξύ, η απαγόρευση των ICOs θα περιορίσει τη συνολική προσφορά νέων νομισμάτων.

Γι' αυτό δεν θα εκπλαγώ αν δω μια απότομη ανάκαμψη του Bitcoin και άλλων ευρέως διαδεδομένων κρυπτονομισμάτων.

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours