Νωρίς το πρωί της Κυριακής το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) ανακοίνωσε ότι κατέγραψε μια σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών στη Βόρεια Κορέα, σε χαμηλό εστιακό βάθος, περίπου 10 χιλιομέτρων.

Στο παρελθόν ισχυροί σεισμοί στη Βόρεια Κορέα έχουν προκληθεί από δοκιμές πυρηνικών όπλων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Μάλιστα λίγη ώρα αργότερα το σεισμολογικό ινστιτούτο της Κίνας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε και μια δεύτερη σεισμική δόνηση στη Βόρεια Κορέα μεγέθους 4,6 βαθμών, την οποία χαρακτήρισε «κατάρρευση».

Σε ανακοίνωση του ινστιτούτου που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του αναφέρεται ότι ο δεύτερος σεισμός, που είχε και πάλι μηδενικό εστιακό βάθος, σημειώθηκε οκτώ λεπτά μετά τον πρώτο, τον οποίο είχε αποδώσει σε «έκρηξη».

Κάτοικοι της πόλης Γιαντζί, στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν έναν σεισμό που διήρκεσε περίπου δέκα δευτερόλεπτα και ακολουθήθηκε από έναν μετασεισμό. Οι συντεταγμένες των δύο σεισμών ήταν σχεδόν ίδιες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου.

Ο Κυανός Οίκος -η προεδρία της Νότιας Κορέας- τονίζει ότι η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην έκτη της πυρηνική δοκιμή, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap το οποίο επικαλείται το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours