Η Καταλονία παράγει το 1/5 του ΑΕΠ της Ισπανίας - Τεράστιες οι επιπτώσεις καθώς η απόσχιση θα σημάνει έξοδο από το ευρώ

Το μεγάλο ερώτημα σε ό,τι αφορά στους Ευρωπαίους είναι εάν αντέχει η ισπανική οικονομία την απόσχιση της καρδιά της βιομηχανίας της.

Τι σημαίνει η Καταλονία σε οικονομικό επίπεδο για την Ισπανία; Το 1/5ο (σχεδόν) του ΑΕΠ τη χώρας, καθώς το ΑΕΠ της περιοχής αντιστοιχεί σε 220 δισεκατομμύρια ενός συνόλου 1,232 δισ. ευρώ.

Στην Καταλονία, επίσης κατοικούν 7,5 εκατομμύρια από τα 46,56 εκατομμύρια των κατοίκων της Ισπανίας.

Το μέσο εισόδημα των Καταλανών είναι λίγο μεγαλύτερο από εκείνο σε ολόκληρη την Ισπανία που διαμορφώνεται στα 26,500 ευρώ το χρόνο.

Η βαριά βιομηχανία της χώρας, αυτοκινητοβιομηχανία και εταιρίες ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας έχουν την έδρα τους στην Καταλονία.


Lose – lose

Η απώλεια μια τέτοιας περιοχής για την Ισπανία θα ήταν σίγουρα μεγάλη…

Υπάρχει ωστόσο και η αντίθετη άποψη.

Όλη αυτή η άνθηση έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο ενός ενιαίου κράτους το οποίο λειτουργεί στην ενοποιημένη ευρωπαϊκή οικονομία.

Οι ενισχύσεις από τον κεντρικό κορμό θα κοπούν μαχαίρι σε περίπτωση απόσχισης, ενώ το νέο κράτος δεν θα έχει το δικαίωμα παραμονής στο ευρώ.

Με νέο νόμισμα και κυρίως λόγω της γενικότερης οικονομικής αναταραχής που θα υπάρξει υπολογίζεται ότι θα υπάρξει μια άμεση μείωση στο ΑΕΠ της τάξης του 20%.

Παράλληλα η έξοδος από το ευρώ θα σημάνει την αποχώρηση μεγάλου μέρους των βιομηχανιών και αύξηση της ανεργίας.

Μεγάλο πλήγμα θα υποστεί σε πρώτο στάδιο και ο τουρισμός της χώρας καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα θα επικρατεί αβεβαιότητα και αστάθεια. Ο τουρισμός για την Καταλονία είναι εξίσου “βαριά” βιομηχανία.

Αρκεί να δει κανείς τον αριθμό μόνο των Γερμανών τουριστών που επισκέπτονται τον χρόνο την περιοχή. Οι Γερμανοί τουρίστες έφτασαν τα 17 εκατομμύρια πέρυσι και η απώλειά τους θα σημάνει τεράστιο οικονομικό πλήγμα.

Μια απόσχιση της Καταλονίας θα είναι μια κατάσταση lose-lose για την Μαδρίτη και την Βαρκελώνη και το αύριο φαντάζει κάτι παραπάνω από δύσκολο και για τις δύο πλευρές.30.000 στρατιώτες στέλνει η Μαδρίτη για να αποτρέψει το δημοψήφισμα!


Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το επόμενη ημέρα μετά το δημοψήφισμα στην Καταλονία. Είναι δεσμευτικό, αυτή τη φορά, και θα σημάνει απόσχιση.. ακόμη και εμφύλιο, λένε κάποιοι! Για υπερβολικές φωνές και υπερβολικούς φόβους κάνουν λόγο άλλοι.


Όπως μετέδωσε το BBC η Μαδρίτη στέλνει στρατό στην Καταλονία. Θέλει να αποτρέψει το δημοψήφισμα, αλλά και πιθανές ταραχές μετά. Κανείς δεν ξέρει εάν θα υπάρξουν ταραχές. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τη θα συμβεί μετά την 1η Οκτωβρίου.

Το δημοψήφισμα ανοίγει το δρόμο για απόσχιση. Ανοίγει όμως και το δρόμο στη Μαδρίτη για αντίδραση. Η αφαίρεση εδαφών από το κράτος “δικαιολογεί” την αντίδραση.

Την ίδια ώρα εντός της Καταλονίας υπάρχουν φωνές ενάντια στην ανεξαρτησία.
Ποια θα είναι λοιπόν η αντίδραση της Μαδρίτης ή των “ενωτικών”;

Το γεγονός ότι η Μαδρίτη επιλέγει να ενισχύσει την παρουσία της κεντρικής εξουσίας με στρατό, εντείνει τους φόβους. Ο στρατός δεν έχει εκπαίδευση για την αντιμετώπιση διαδηλώσεων, η δουλειά του στρατού είναι συγκεκριμένη…

Στον αντίποδα στέκεται η άποψη εκείνων που λένε ότι το δημοψήφισμα απλά θα ενισχύσει το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας και θα στείλει μήνυμα στη Μαδρίτη πως πρέπει να παράσχει περισσότερα. Δεν υπάρχει περίπτωση εμφυλίου, λένε πολλοί. Έχει πολλά να χάσει και η Καταλονία σε μια πιθανή απόσχισή της, ακόμη και αν αυτή συμβεί με τον πλέον βελούδινο τρόπο.

Η περίοδος των εμφυλίων, λένε, έχει περάσει, ακόμη κι αν οι πληγές στην Ισπανία είναι ακόμη βαθιές. Τα όπλα της Καταλονίας είναι οι βιομηχανία και ο τουρισμός, αυτά θα ρίξει στη μάχη με τη Μαδρίτη και με αυτά θα αποσπάσει τη μεγαλύτερη δυνατή ανεξαρτησία, εντός του ισπανικού κράτους. Δεν θέλει η Καταλονία να παίξει με το ευρώ και το αβαντάζ που της δίνει εντός της Ε.Ε.

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours