Yπό τον έλεγχό της θέτει η Ρωσία την Ανατολική Μεσόγειο με την μόνιμη εγκατάσταση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 στα δυτικά παράλια της Συρίας με το οποίο δημιουργεί ένα απροσπέλαστο αντιαεροπορικό «τείχος» στην περιοχή.

Η Ρωσία πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι ενοποίησε την αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα της με αυτή της συριακής Αεροπορίας!

Αυτό ανακοινώθηκε στην στρατιωτική έκθεση «Army-2017», στη Μόσχα, από τον υπαρχηγό των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων της Ρωσίας, υποπτέραρχος Σεργκέι Μεσεριακόφ.

Είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που ενοποιούνται επίσημα οι αντιαεροπορικές άμυνες δύο κρατών που δεν συνορεύουν και μάλιστα σε εμπόλεμη ζώνη.Η ενιαία Α/Α άμυνα Συρίας και Ρωσίας, καλύπτει ως ακτίνα δράσης και ολόκληρη την Κύπρο μέσω των S-400 και αυτό το γεγονός έχει την δική του σημασία: κανείς δεν μπορεί να πετά επάνω από την Κύπρο, χωρίς να το θέλει η Ρωσία...

Στην Κύπρο μάλιστα θεωρούν ότι προς επιτήρηση τουλάχιστον υπέρ των ρωσικών συμφερόντων θα χρησιμοποιηθούν και οι ρωσικοί S-400 που θα πωληθούν στην Τουρκία

Φυσικά η επιτυχία της Μόσχας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς το επιτυγχάνει αυτό διαμέσου ΝΑΤΟϊκής χώρας εκμεταλλευόμενη και ορθώς, την αντιπάθεια της Δύσης στον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν.

Από την άλλη ο ίδιος ο Ερντογάν δεν «ιδρώνει» με υποτιθέμενες συμμαχίες και πάνω απ'όλα βάζει το εθνικό τουρκικό συμφέρον όπως το κατανοεί γνωρίζοντας άλλωστε ότι ακόμα η γεωπολιτική αξία της Τουρκίας είναι τόσο μεγάλη για την Δύση που οι Αμερικανοί προσκηνιακά κάνουν την... πάπια και μόνο παρασκηνιακά επιχειρούν να «πριονίσουν» τον Τούρκο πρόεδρο και να κοντύνουν την ερντογανική Τουρκία.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», «πρόκειται για μια εξέλιξη που καταδεικνύει κι ένα άλλο σημαντικό στοιχείο των ευρύτερων εξελίξεων: Η Ρωσία συνεχίζει να ενισχύει, είτε άμεσα είτε έμμεσα, την παρουσία της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου»

«Η Μόσχα, έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να καλύψει το κάθε κενό που εμφάνιζε ή εμφανίζει η πολιτική της Ουάσιγκτον στην περιοχή».

Όταν το σύστημα S-400 αναπτυσσόταν στη Συρία -μεσούσης της κρίσης στις τουρκορωσικές σχέσεις- το πρακτορείο «Σπούτνικ» είχε σημειώσει σ' ένα αφιέρωμά του και τα εξής: «Μπορεί να πλήξει αεροσκάφη, τα οποία βρίσκονται εντός του τουρκικού εναερίου χώρου και ως εκ τούτου αποτελεί λόγο προβληματισμού για τους Τούρκους επιτελείς».

Στην προκειμένη περίπτωση, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ της κυπριακής εφημερίδας, ό,τι ίσχυε προηγουμένως σε βάρος της Τουρκίας «σήμερα -εάν ολοκληρωθεί η αγορά- ισχύουν και σε βάρος άλλων χωρών στην περιοχή».Όπως φαίνεται από τον χάρτη που σημειώνει το βεληνεκές των ρωσικών S-400 από την βάση στην Λατάκεια της Συρίας το σύστημα καλύπτει στόχους στόχους σε αποστάσεις 400 χιλιομέτρων και ύψος έως 27 χιλιομέτρων (ή 30 χιλιομέτρων η νεότερη έκδοση με νέα γενιά πυραύλων).

Με τις επιδόσεις αυτές από το σημείο που έχει εγκατασταθεί καλύπτει τουλάχιστον το 75% του συριακού εδάφους, μαζί με τους εναέριους χώρους του Λιβάνου, της Κύπρου, το μισό Ισραήλ και ένα τεράστιο τμήμα της Τουρκίας (κόκκινο χρώμα). Το ραντάρ του S-400 έχει εμβέλεια 600 χιλιομέτρων και είναι ικανό να διακρίνει ακόμη και αντικείμενα που κινούνται στο έδαφος, όπως τα αυτοκίνητα και μεσαία στρατιωτικά οχήματα.

Έτσι από το σημείο που έχει εγκατασταθεί το ραντάρ του καλύπτει τη Συρία, τις δυτικές περιοχές του Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία, σχεδόν όλο το Ισραήλ και την Ιορδανία, το βόρειο Σινά, ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής Μεσογείου και του τουρκικού εναέριου χώρου, μέχρι και την Άγκυρα. (μπλε χρώμα)

Εάν το σύστημα τοποθετηθεί π.χ. στα Άδανα – πλησίον της βάσης Ιντσιρλίκ τότε η περιοχή που καλύπτει δεν διαφοροποιείται πολύ απ’ ότι εγκατεστημένο στη Λατάκια της Συρίας.

θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως εάν η Τουρκία αποκτήσει το σύστημα από τη Ρωσία δεν αναμένει κάποιος ότι θα το αναπτύξει στα βόρεια ή στα ανατολικά της σύνορα, αλλά το πιο πιθανό είναι τα νότια και ανατολικά παράλια

Τα δυτικά παράλια πάντως αποτελούν επιλογή της Άγκυρας λόγω Ελλάδας. H Μόσχα επιθυμεί να πάνε στα νότια παράλια και για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός «θερμού» ελληνοτουρκικού επεισοδίου αλλά και επειδή προφανώς ενδιαφέρεται για την περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ και θέλει να λαμβάνει πληροφορίες από το ραντάρ του συστήματος. Άλλωστε η Άγκυρα αν το επιθυμεί μπορεί να το μεταφέρει στα δυτικά παράλια οποτεδήποτε το επιθυμεί. Είναι ένα σύστημα εύκολο στη μεταφορά και με πολύ μικρό χρόνο ετοιμότητας.

Τι σημαίνει όμως μια εγκατάστασή του στα παράλια του Αιγαίου; Απλούστατα ακυρώνει οποιαδήποτε προσπάθεια της ελληνικής πλευράς για αντεπίθεση.

Η περιοχή είναι νευραλγικής σημασίας για την Ρωσία καθώς θεωρείται η μεγαλύτερη ενεργειακή «αποθήκη» του πλανήτη μαζί με της Αρκτικής και η εκμετάλλευσή της θα προκαλέσει γεωπολιτικές μεταβολές και αλλαγές συσχετισμών.

Η Μόσχα προνοεί για να πετύχει το καλύτερο «πλασάρισμα» στην παγκόσμια ισχύ.

Μέσω των τουρκικών S-400 θα μπορεί να «βλέπει» όλες τις απαραίτητες «λεπτομέρειες» και να έχει πλήρη επιτήρηση των αγγλοσαξωνικών «πονηριών» από τις βρετανικές βάσεις της Κύπρου.ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ S-400 ΘΡΙΑΜΒΟΣ

S-400 Triumf - Όνομα αναφοράς του ΝΑΤΟ : SA-21 Growler
Ιστορικό υπηρεσιών: 28 Απριλίου 2007 - Χρησιμοποιήθηκε από Ρωσία
Κόστος μονάδας: 400 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα (τμήμα) που αποτελείται από 8 εκτοξευτήρες, 112 πυραύλους, οχήματα εντολών και υποστήριξης
ΤΥΠΟΣ: Σύστημα αντιαεροπορικών κατευθυνόμενων βλημάτων Εδάφους - Αέρος μεγάλης εμβέλειας
ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΣΤΟΧΟΥ: 370 Μίλια (600 χιλιόμετρα)
ΜΕΓΙΣΤΟΙ ΧΡΟΝΟΙ:
Ανάπτυξης του συστήματος από κατάσταση μεταφοράς σε επιχειρησιακή 5-10 λεπτά.
Από επιχειρησιακή κατάσταση σε ετοιμότητα για βολή 3 λεπτά.
Από εντοπισμό στόχου έως εγκλωβισμό 36 δευτερόλεπτα
ΒΕΛΗΝΕΚΕΣ ΤΩΝ ΒΛΗΜΑΤΩΝ:
Βλήμα 48N6E : 150 km
Βλήμα 48N6E2 : 200 km
Βλήμα 9M96E : 40 km
Βλήμα 9M96E2 : 120 km
Βλήματα 9M83M & 9M82M : 400 km (αναφέρονται και σαν 40Ν6)
ΡΑΝΤΑΡ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Ραντάρ επιτήρησης τύπου 64N6 Tombstone 3D ή 96L6E επίσης 3D System.
Ραντάρ χαμηλού ύψους τύπου 76NG Clam Shell.
Ραντάρ ελέγχου βολής τύπος 36N85 Flap Lid.
Σύστημα ελέγχου 86M6E.
Κέντρο επιχειρήσεων 54K6E.


pronews.grShare To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours