Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε νωρίς σήμερα το πρωί το σπίτι ενός Παλαιστίνιου ο οποίος είχε σκοτώσει τρεις Ισραηλινούς σε έναν ισραηλινό οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη τον Ιούλιο, εν μέσω της έξαρσης της βίας στην Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ.

Οι άνδρες του ισραηλινού στρατού έφθασαν στο χωριό Κουμπάρ περί τις ο3:00 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) με δύο εκσκαφείς και πολλά στρατιωτικά οχήματα για να κατεδαφίσουν το διώροφο σπίτι, το οποίο βρισκόταν υπό ανέγερση, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Η επιχείρηση προκάλεσε συγκρούσεις. Περίπου εκατό Παλαιστίνιοι έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων και πέταξαν πέτρες εναντίον των ισραηλινών στρατιωτών, οι οποίοι ανταπέδωσαν ρίχνοντάς τους σφαίρες με επικάλυψη από καουτσούκ, όπως ανέφερε το ισραηλινό επιτελείο σε μια ανακοίνωσή του.

Δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις σφαίρες αυτές, ανέφερε η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Ένας παλαιστίνιος εικονολήπτης ο οποίος τραβούσε πλάνα των επεισοδίων χτυπήθηκε στο πρόσωπο από μια από αυτές τις σφαίρες παρότι, σύμφωνα με ένα βίντεο που καταγράφει το γεγονός, βρισκόταν σε απόσταση από το σημείο όπου εξελίσσονταν οι ταραχές.

Ο εικονολήπτης, ο Μοχάμεντ Ράντι, ο οποίος χτυπήθηκε στη μύτη, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Ραμάλας. Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι «εξετάζει» τι συνέβη.


Το σπίτι το οποίο κατεδαφίστηκε ανήκε στον Όμαρ αλ Άμπεντ, έναν 19χρονο Παλαιστίνιο ο οποίος παρεισέφρησε την 21η Ιουλίου στον οικισμό Νεβέ Τσουφ, ή Χαλαμίς, βορειοδυτικά της Ραμάλας, και μαχαίρωσε μέχρι θανάτου έναν πατέρα και δύο παιδιά του. Τραυματισμένος από τις σφαίρες ενός περίοικου, ο δράστης συνελήφθη.


Σύμφωνα με κατοίκους του χωριού Κουμπάρ, ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε τις τελευταίες εβδομάδες τον πατέρα, τη μητέρα και τρεις αδελφούς του Όμαρ αλ Άμπεντ. Τους βαρύνει η υποψία ότι γνώριζαν πως ο νεαρός σχεδίαζε να διαπράξει την επίθεση και δεν πρόβαλαν καμιά αντίρρηση, κατά δημοσιεύματα σε ισραηλινά ΜΜΕ.

Ο Όμαρ αλ Άμπεντ είχε εκφραστεί, γράφοντας αυτή που θεωρούσε ότι θα ήταν η διαθήκη του, σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, στην οποία εξέφραζε την οργή του για τις ισραηλινές ενέργειες έναντι των Παλαιστίνιων οι οποίες οδήγησαν στην έξαρση της βίας στην Πλατεία των Τεμενών στην κατεχόμενη και προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.


Ο τόπος αυτός, ο τρίτος ιερότερος χώρος λατρείας για το ισλάμ, που ταυτόχρονα είναι ιερός και για τους εβραίους, βρισκόταν τις ημέρες εκείνες στην καρδιά των νέων ταραχών που διήρκεσαν δύο εβδομάδες.

Την Πλατεία των Τεμενών διαχειρίζεται ως ιστορική κληρονόμος η Ιορδανία, αλλά είναι το Ισραήλ αυτό που ελέγχει την πρόσβαση. Οι Παλαιστίνιοι δεν παύουν να ανησυχούν ότι το Ισραήλ επιδιώκει να αποκτήσει τον αποκλειστικό έλεγχο του χώρου.

Η ένταση αποκλιμακώθηκε, αλλά η ισραηλινή αστυνομία συνεχίζει να προχωρά σε συλλήψεις. Την περασμένη εβδομάδα συνέλαβε 72 Παλαιστίνιους, σε βάρος των 43 απαγγέλθηκαν κατηγορίες και συνεχίζουν να βρίσκονται σε φυλακές λόγω της φερόμενης εμπλοκής τους στα βίαια επεισόδια του Ιουλίου.

Οι αρχές του Ισραήλ κατεδαφίζουν συχνά σπίτια Παλαιστίνιων που διαπράττουν επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών.

Οι επικριτές αυτής της πολιτικής τη θεωρούν ισοδύναμη με συλλογική τιμωρία, αφού όπως καταγγέλλουν πλήττει οικογένειες, οι οποίες βρίσκονται στον δρόμο. Η ισραηλινή κυβέρνηση υπεραμύνεται της αποτρεπτικής ισχύος της για όσους έχουν την πρόθεση να διαπράξουν επιθέσεις.

pentapostagma.gr
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours