Η Ρωσία θα πρέπει να δώσει τέλος στην επιβολή στην Ουκρανία, πριν αρθούν οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, τόνισε η καγκελάριος. Υψίστης σημασίας η τήρηση της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός, προειδοποίησε.

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα αρθούν όταν η Μόσχα συμφωνήσει να δώσει τέλος στις συρράξεις στην Ουκρανία και όχι πριν συμβεί αυτό, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως θα άρση των κυρώσεων θα είναι οικονομικά ωφέλιμη τόσο για τη Ρωσία όσο και για τη Γερμανία, ωστόσο επέμεινε πως η Μόσχα θα πρέπει να τερματίσει την επιβολή στην Ουκρανία πριν ανασταλούν οι κυρώσεις και γίνουν αισθητά τα πλεονεκτήματα.

«Η Ουκρανία δεν έχει πλήρη εθνική κυριαρχία», υπενθύμισε η καγκελάριος μιλώντας στους ρεπόρτερς, στη διάρκεια της ετήσιας καλοκαιρινής συνέντευξης Τύπου που απευθύνει στο Βερολίνο.

Η Ρωσία υφίσταται οικονομικές κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και αρκετές ακόμη χώρες ήδη από το 2014, όταν στήριξε φιλορωσικές και αντικυβερνητικές ομάδες στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, κίνηση που οδήγησε σε εκτεταμένες συρράξεις και στην προσάρτηση της ουκρανικής περιοχής της Κριμαίας.

«Συνεργάζομαι με το Γάλλο πρόεδρο και με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών για να βρούμε λύσεις (στην κρίση της Ουκρανίας)», δήλωσε η καγκελάριος σύμφωνα με το CNBC.

Τη Δευτέρα, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Εμανουέλ Μακρόν, η Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τη Ρωσία για να κάνει περισσότερα για να δώσει τέλος στις συγκρούσεις των ουκρανικών δυνάμεων με τους φιλορώσους, μια σύρραξη που έχει κοστίσει μέχρι στιγμής 10.000 ζωές και παραμένει κρίσιμο σημείο έντασης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Μόλις καταστήσαμε σαφές στην κοινή μας ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες, πως η τήρηση της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός είναι υψίστης σημασίας», τόνισε η καγκελάριος μεταξύ άλλων.

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours