Πήγες διακοπές; Η είσαι μέσα σε αυτούς που οι καταστάσεις δεν τους το επέτρεψαν; Πολλοί, δεν γνωρίζουν πως είναι να μην πηγαίνεις διακοπές, να μην κάνεις ένα διάλειμμα, να μην απέχεις για κάποιο διάστημα από την εικονική πραγματικότητα.

Είναι καλό για λίγο διάστημα να μην δεις το αφεντικό σου που σε εκνευρίζει αφάνταστα και σε ταλαιπωρεί όλο τον χρόνο, να μην πας μερικές ημέρες στη δουλειά που σε καταπιέζουν και σε εκμεταλλεύονται, να κάνεις ένα break από τις απαιτητικές συνθήκες της εργασίας, που πιθανός σε αγχώνουν και σε κουράζουν αφάνταστα.

Είναι σημαντικό να καθαρίσει το μυαλό σου από τις σκοτούρες και δε τις οικονομικές, που αυξάνονται ραγδαία το τελευταίο διάστημα και να διεκδικήσεις μερικές στιγμές ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης.

Αρχές Αυγούστου αδειάζουν όλα τα αστικά κέντρα και όλοι σκέφτονται τις διακοπές τους, επιλέγοντας έναν καλοκαιρινό προορισμό  και απολαμβάνοντας το διάστημα εκείνο την ηρεμία της παραλίας, το μπάνιο τους, έναν ωραίο καφέ, ένα νόστιμο φαγητό στην ακρογιαλιά, βόλτες και νυχτερινές εξορμήσεις κάτω από τα πολλά αστέρια, μια θερινή ερωτική (συνήθως σύντομη) περιπέτεια, όλοι και όλα είναι όμορφα και ιδανικά..

Μέχρι αρχές Σεπτέμβρη..

Μετά πέφτουμε στα χάπια… 


Τότε όλοι σκέφτονται τους μισθούς, τις συντάξεις, τις μειώσεις, τον ΕΝΦΙΑ, τα μέτρα που έρχονται και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις που τεχνηέντως και μεγάλη μαεστρία τοποθετούνται μετά τον Αύγουστο και που πολλοί πλέον αδυνατούν να αντεπεξέλθουν ή όσοι το κάνουν, το καταφέρνουν οριακά…

Η φορολογική εξάντληση σε συνεργασία με την εργασιακή εξάντληση (μέσα σε προχριστιανικές μισθολογικές συνθήκες ) προκαλούν μια γενική εξάντληση, στα νεύρα, στην συμπεριφορά, στην ψυχολογία, στη διάθεση, στη σκέψη...στις αποφάσεις γενικά και φτάνει το άτομο, εμένα, εσένα στα όρια μας, κάνοντας μας να αναμένουμε και πάλι αυτές τις 15-20 ημέρες των διακοπών,τότε που και πάλι θα ξεφύγουμε για λίγο από τα ετήσια και διαρκώς αυξανόμενα προβλήματα, περιμένοντας το μεγάλο διάλειμμα, την «μεγάλη απόδραση».

Είναι όμως έτσι;

Ειδικά τα τελευταία χρόνια της κρίσης είναι έτσι;

Οι διακοπές είναι μια σταγόνα χαλάρωσης μέσα σε έναν ωκεανό προβλημάτων ή όλο αυτό είναι ένα τρικ που μας αποσπά την προσοχή, ώστε να φτάσουν τα πράγματα εκεί που δεν θα θέλαμε και ακριβώς εκεί που αυτοί θέλουν;

Θα το δούμε με ένα απλό παράδειγμα, μιας και υπάρχει ακόμη καλοκαιρινή διάθεση και βγάλε τα συμπεράσματα σου.

Στο παράδειγμα μας είμαστε εγώ κι εσύ…

Φαντάσου λοιπόν να μας έχουν τοποθετήσει-βουλιάξει δίχως την θέληση μας , αλλά και με τη χλιαρή αντίδραση μας, στον πάτο της θάλασσας σε οποιοδήποτε μέρος για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και να μας έχουν εξοπλίσει με καλάμια αναπνευστήρες, που θα προεξέχουν στην επιφάνεια της θάλασσας ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να αναπνέουμε κάτω από την θάλασσα, στο βυθό, εκεί που μας έχουν φτιάξει τις συνθήκες και μας έχουν τοποθετήσει.

Αυτή η καθημερινότητα διακόπτεται κάθε χρόνο για μερικές ημέρες και μας επιτρέπεται να ανεβούμε στην επιφάνεια της θάλασσας και να πάρουμε όσες ανάσες θέλουμε, κατευθείαν από το την ατμόσφαιρα και να αλληλεπιδράσουμε με  το φως και το περιβάλλον γύρω μας. 

Και μετά το πέρας του διαλείμματος ξανάβουτάμε πάλι μέσα, πάντα με χλιαρή αντίδραση και σε επίπεδα κατάθλιψής των πρώτων ημερών επιστρέφουμε στον βυθό, αναπολώντας τις 15-20 ημέρες που πιο πριν είχαμε έξω το κεφάλι και αναπνέαμε ελεύθερα.

Και αυτό επαναλαμβάνεται συνέχεια και συνέχεια…κάθε χρόνο, με την ίδια χρονική σειρά και καταλήγει να γίνεται συνήθεια, μια καλοκουρδισμένη συχνότητα καταστάσεων.

Κατάλαβες τι είναι οι διακοπές; Ειδικά των τελευταίων ετών, που τα μηνύματα προειδοποίησης είναι εκκωφαντικά;

Καθόμαστε στον πάτο της θάλασσας αναπνέοντας με το ζόρι και αναμένοντας την στιγμή που θα βγούμε στην επιφάνεια, όχι για να δούμε ποιος ή γιατί μας έχει φέρει σε αυτήν την κατάσταση ή τι θα γίνει αν αυτός που μας έφερε σε αυτήν την κατάσταση ξεχάσει να μας βγάλει στην επιφάνεια τον επόμενο χρόνο, αλλά προσμένουμε το πότε θα βγούμε να πάρουμε μερικές βαθιές ανάσες και να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας για οξυγόνο και αφού τις πάρουμε, ξανάπαμε στον πάτο της θάλασσας, εκεί που μας θέλουν.


Ποιοι; 
Αν και δεν έχει τόσο σημασία όπως είπαμε, έχεις το ελεύθερο να αποδώσεις ευθύνες όπου εσύ νομίζεις.

Αντί λοιπόν να κοιτάξουμε να βρούμε έναν τρόπο να την κάνουμε από αυτήν την κατάσταση εγκλωβισμού και ελέγχου, κατά την διάρκεια που βγαίνουμε στην επιφάνεια, εμείς κοιτάμε με ποιόν τρόπο θα ανασυνταχθούμε ψυχικά και σωματικά για να ξαναμπούμε οικειοθελώς σε αυτήν την κατάσταση!!

Αυτό είναι οι διακοπές, ειδικά τα τελευταία χρόνια..

Θα μου πεις και τι να κάνουμε, να μην κάνουμε ένα διάλειμμα, να μην πάμε διακοπές;

Όχι φυσικά και δεν λέω αυτό , όπως φαίνεται η αναζήτηση στεριάς ώστε να μπορούμε να αναπνέουμε μόνοι μας και ελεύθερα δεν μας αξίζει(ακόμη) ή δεν την μπορούμε (ακόμη), αφού συνηθίσαμε τον πάτο, μας βολεύει να αναπνέουμε μέσα από το καλάμι, μας τρομάζει το φως της επιφάνειας και νιώθουμε ασφάλεια στο σκοτάδι του βυθού.

Θαυμάζω τα άτομα που εν γνώσει τους πάνε διακοπές αλλά παράλληλα αναγνωρίζουν τις συνθήκες που επικρατούν γύρω τους, ειδικά το τελευταίο διάστημα και περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία να την κάνουν από τον πάτο της θάλασσας, τον πάτο της κοινωνίας και του πολιτισμού μας…

Αυτούς, που ξέρουν τι γίνετε αλλά συνεχίζουν και παίζουν με τους κανόνες του «παιχνιδιού» και θα αναγνωρίσουν την κατάλληλη στιγμή, όταν αυτή φτάσει, ώστε να προσπαθήσουν να βγουν μια και καλή στην επιφάνεια και να μην μπορεί κανείς πλέον να ρυθμίζει και να ελέγχει… την αναπνοή τους.

Θα είναι αυτοί που δεν θα γαντζωθούν , όπως θα κάνουν αρκετοί, σαν άγκυρες στον βυθό της καθημερινότητας φοβούμενοι την επιφάνεια και εν τέλει την ελευθέρια.

Μας τρομάζει η αλήθεια, γιατί συνηθίσαμε την ασφάλεια που παρέχουν τα όμορφα ψέματα..

Τις διακοπές τις ονομάζουμε και "Απόδραση των εκδρομέων" από τις μεγαλουπόλεις, αλλά η λέξη απόδραση απευθύνεται σε κρατούμενους, πολλοί το ακούν αλλά λίγοι αντιλαμβάνονται ότι οι εκδρομείς είναι οι κρατούμενοι που βρίσκονται σε άδεια..

Παρατήρησε τα σημάδια, και θα σου δείξουν την καταλληλότητα της στιγμής, εξελίξεις που θα στέκονται σαν φάρος στην στεριά και θα μας κάνουν σινιάλο προειδοποίησης και όπως έχουμε ξαναπεί, οι εξελίξεις είναι στην υπηρεσία μας, για εμάς εργάζονται και κανείς δεν τις ελέγχει πέραν Αυτού που έχει "αναλάβει" να τις τρέξει. 


29/82017  4.57pm
call me Rick...

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours