Η φωτιά ξέσπασε σε δάσος κοντά στο χωριό Ροδινά Ζαχάρως, το οποίο μαζί με το χωριό Κωστομέρα εκκενώνονται για προληπτικούς λόγους - Η πυρκαγιά πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων

Η Πυροσβεστική έχει ζητήσει την εκκένωση των χωριών Ροδινά και Κωστομέρα για προληπτικούς λόγους, καθώς η φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι στην περιοχή της Ζαχάρως πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε αρχικά σε δασική περιοχή κοντά στο χωριό Ροδινά και επεκτάθηκε πολύ σύντομα προς τα χωριά Κωστομέρα και Μίνφη. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα επιχειρούν από αέρος δύο καναντέρ και δύο ελικόπτερα. Από εδάφους, στην κατάσβεση της φωτιάς συμμετέχουν 34 πυροσβέστες με 17 οχήματα και 14 άτομα πεζοπόρο.

Οι άνεμοι αλλάζουν πολύ συχνά φορά, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν τις προσπάθειες κατάσβεσης. Επίσης, η μανία της πυρκαγιάς είναι τόσο μεγάλη, που νωρίτερα ένα όχημα της πυροσβεστικής εγκλωβίστηκε στις φλόγες, όμως οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να γλιτώσουν.

Νωρίτερα το μεσημέρι, τα Ροδινά είχαν απειληθεί ξανά, αλλά τότε δεν ήταν αναγκαία η εκκένωση του οικισμού. «Στα πενήντα μέτρα από τα πρώτα σπίτια του χωριού Ροδινά βρίσκεται η φωτιά, αλλά ευτυχώς οι άνεμοι την απομακρύνουν από το χωριό» είχε πει στο protothema.gr, ο αντιδήμαρχος Ζαχάρως Δημήτρης Κόσσυφας. Όσον αφορά το μέτωπο της φωτιάς είχε τονίσει: «Είναι σε μεγάλη έκταση, καίει σε μια βουνοπλαγιά προς μια χαράδρα και κατευθύνεται προς το χωριό Μίνφη, το οποίο ευτυχώς είναι ακόμα πολύ μακριά».

Όσον αφορά τις προσπάθειες πυρόσβεσης, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ζαχάρως, αυτές γίνονται μόνο από τα αεροπλάνα. «Μάλιστα, πυροσβέστες με ένα πυροσβεστικό όχημαα προσπάθησαν να φτάσουν κοντά στη φωτιά, αλλά παραλίγο να τους κυκλώσει, ευτυχώς ξέφυγαν» αναφέρει ο κ. Κόσσυφας, ενώ τονίζει ότι οι επίγειες δυνάμεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή γύρω από τα Ροδινά και προσπαθούν να φτιάξουν αντιπυρικές ζώνες.

«Η φωτιά έχει ξεσπάσει στην περιοχή που είχαν ξεκινήσει και οι πυρκαγιές του 2007, είναι μια έκταση κοντά στο χωριό Ροδινά της Ζαχάρως, αλλά απ΄ότι ξέρω δεν απειλούνται σπίτια. Στο σημείο που καίει η φωτιά, υπάρχει αναγεννημένο δάσος, το οποίο είναι πολύ πυκνό, και δυστυχώς οι φλόγες έχουν περιθώριο να κάψουν πολλά νεαρά δέντρα» είπε στο protothema.gr ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος.

Η φωτιά στα Ροδινά όπως φαίνεται από την παραλία Κάτω Σαμικού

protothema.gr
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours