Του Θανάση Αθανασίου

Σε διαδικασία λήψης μέτρων ως απάντηση στις εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς για μονομερείς κινήσεις που δημιουργούν νέα τετελεσμένα στο κυπριακό, σε σχέση με το άνοιγμα των Βαρωσίων και την επιστροφή των Μαρωνιτών, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Το υπόμνημα των μέτρων έχει ήδη ετοιμαστεί, όπως άλλωστε απεκάλυψε χθες βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του ΜΕΓΚΑΟΝΕ ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης, και περιλαμβάνει:

-Πολιτικά

-Διπλωματικά

-Νομικά μέτρα

Η κυβέρνηση είναι φειδωλή στις τοποθετήσεις της καθώς θεωρεί ότι ενδεχόμενη αποκάλυψη των μέτρων που προωθεί, πριν την υλοποίηση τους, θα αποδυναμώσει την ισχύ τους. Πάντως, όλα τα μέτρα που μελετώνται έχουν ως βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, προβληματισμό προκάλεσαν πληροφορίες από Τ/κ μέσα, που υποστηρίζουν ότι η Τ/κ πλευρά θα επιχειρήσει άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και όχι κάτω από τις λεγόμενες αρχές των κατεχομένων. Κυβερνητική πηγή ξεκαθάρισε ωστόσο, μιλώντας στο ΜΕΓΚΑΟΝΕ ότι η κυβέρνηση δεν έχει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, τέτοια πληροφόρηση, αφήνοντας την ίδια ώρα να νοηθεί ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα εκλαμβανόταν αρνητικά.

Τα Ηνωμένα Έθνη επίσης δεν έχουν ενημερωθεί για οποιαδήποτε τέτοια σχέδια, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του διεθνούς οργανισμού στην Κύπρο.

Πηγή του Προεδρικού αναφέρει ότι οι όποιες εξελίξεις στο κυπριακό θα πρέπει να αναμένονται μετά τον Σεπτέμβρη, αλλά πάντως, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη για συνέχιση της διαδικασίας εάν η Τουρκία επιβεβαιώσει ότι αποδέχεται κατάργηση εγγυήσεων και χρονοδιάγραμμα αποχώρησης του τουρκικού στρατού .

Σε σχέση πάντως με τα ενεργειακά, ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι σε αυτό το στάδιο δεν μπορούν να αποτελέσουν μοχλό πίεσης για τη λύση καθώς η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της έρευνας.

Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του στο ΜΕΓΚΑΟΝΕ για το ταμείο εσόδων από το φυσικό αέριο.

"Όλα τα έσοδα θα τα μοιράζονται οι Ε/κ και οι Τ/κ. Θα υπάρχει το ταμείο. Έσοδα από εκεί, τα 5/6 στους Τ/κ για υποδομές και το 1/6 στους Ε/κ", είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην Αμμόχωστο και τους Μαρωνίτες, αλλά και στον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων στο κυπριακό, θα τεθούν ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου την Τρίτη.tvonenews.com.cy
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours