Από Π. Καρβουνόπουλος

Σκάνδαλο μεγατόνων στο Ισραήλ, με τον πρώην Αρχηγό του Ναυτικού να ΄χει τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό,ελεγχόμενος για τι λέτε; Για σκάνδαλο με την προμήθεια γερμανικών υποβρυχίων από την Thyssen Krupp! Καμία έκπληξη θα πείτε…

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times of Israel, η αστυνομία έθεσε σε κατ΄ οίκον περιορισμό τον πρώην Αρχηγό του Ναυτικού Ελιέζερ Μάρομ .Είναι ο ανώτερος στρατιωτικός που έχει συλληφθεί ποτέ στην ιστορία του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης, η αστυνομία υποπτεύεται ότι ο Μάρομ έχει τραπεζικό λογαριασμό στην Κύπρο που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά χρημάτων δωροδοκίας από αξιωματούχους του γερμανικού ναυπηγείου της ThyssenKrupp σε ισραηλινούς αξιωματούχους. Είναι επίσης ύποπτος ότι πιέζε τη γερμανική εταιρεία να αντικαταστήσει τον πρώην ισραηλινό εκπρόσωπό της, Yishaya Barkat, με έναν άλλο ύποπτο στην υπόθεση, τον Miki Ganor.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ynet, η αστυνομία διαθέτει ένα λογιστικό έγγραφο που συνοψίζει τις οικονομικές συναλλαγές της ThyssenKrupp με διάφορους ισραηλινούς αξιωματούχους. Οι ανακριτές υποπτεύονται ότι μια ρήτρα πληρωμής με την ένδειξη “Χρήσιμα Έξοδα” καλύφθηκαν τα χρήματα δωροδοκίας που καταβλήθηκαν στον Μάρομ .

“Υπάρχουν ουσιαστικές αποδείξεις και οι υπόπτοi θα πρέπει να απαντήσουν”, ανέφερε ανώτερο στέλεχος της αστυνομίας.

Η αστυνομία αρνήθηκε αρχικά να ανακοινώσει τα ονόματα των υπόπτων. Ωστόσο, αποκαλύφθηκε ότι δύο από τους υπόπτους είναι πρώην ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Αβριέλ Μπαρ-Γιοσέφ και ο ισραηλινός εκπρόσωπος της ThyssenKrupp.

Ο Νετανιάχου δεν είναι ύποπτος στην υπόθεση. Ωστόσο, η αστυνομία σχεδιάζει να τον καλέσει για να καταθέσει για όσα γνωρίζει σχετικά με το θέμα και συγκεκριμένα για το κατά πόσον γνώριζε τους ισχυρισμούς περί διαφθοράς εναντίον του Μπαρ Γιοσέφ όταν προσπάθησε να τον διορίσει επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας το 2016.

Η υποψηφιότητα του Bar-Yosef αποσύρθηκε αργότερα όταν ανακαλύφθηκε ότι υπήρχε υποψία ότι δωροδοκήθηκε για την προώθηση των συμφερόντων των Γερμανών επιχειρηματιών που εμπλέκονται στην ανάπτυξη των παράκτιων πεδίων φυσικού αερίου του Ισραήλ.

Οι ισραηλινο-γερμανικές συμφωνίες άρχισαν να εξετάζονται έντονα στο τέλος του περασμένου έτους, αφού αποκαλύφθηκε ότι ο δικηγόρος του Netanyahu David Shimron είχε επίσης σχέσεις με την ThyssenKrupp.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Avichai Mandelblit διέταξε την Ισραηλινή Αστυνομία να εξετάσει επισήμως την υπόθεση των υποβρυχίων τον Νοέμβριο του 2016, ύστερα από κατηγορίες ότι ο Netanyahu μπορεί να έχει επηρεαστεί για την αγορά από τον δικηγόρο του.

Η σύμβαση για τα υποβρύχια που κατακυρώθηκε στην ThyssenKrupp το 2015, είναι αξίας 430 εκατομμυρίων ευρώ (480 εκατομμύρια δολάρια). ηΗ ThyssenKrupp πρόκειται να προμηθεύσει το Ισραήλ με τέσσερα “Sa’ar 6 corvette” για περίοδο πέντε ετών.

.militaire.gr
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours