Το μεγαλύτερο αεροπορικό δυστύχημα στην ιστορία συνέβη σε μια αεροπορική επίδειξη στις 27 Ιουλίου 2002 στο αεροδρόμιο Sknyliv κοντά στην πόλη Lviv της Ουκρανίας, όταν συνετρίβη ένα πολεμικό αεροσκάφος της ουκρανικής αεροπορίας κατά τη διάρκεια της επίδειξης.
Οι δύο πιλότοι του Su-27 Flanker εκτινάχτηκαν με ασφάλεια, αλλά η σύγκρουση ήταν μοιραία για 77 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους. Άλλοι 545 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 100 νοσηλεύτηκαν.
Το αεροπλάνο όπως μπορούμε να δούμε και στο παρακάτω συγκλονιστικό βίντεο εκτελεί ένα είδος split-S σε χαμηλό υψόμετρο και έπειτα κατεβαίνει γρήγορα προς τον αεροδιάδρομο. 


Η αριστερή πτέρυγα του αεροσκάφους κόβει ένα δέντρο, χτυπάει στην άσφαλτο και καταστρέφει τέσσερις σειρές συρματοπλέγματος που εκεί βρίσκονταν οι θεατές. Το μαχητικό έπειτα έπεσε πάνω σε μερικά αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένου ενός αεροσκάφους μεταφοράς II-76MD πριν εκραγεί και πέσει πάνω στο πλήθος που παρακολουθούσε την επίδειξη.
Μετά την καταστροφή, οι πιλότοι που διασώθηκαν της σύγκρουσης δήλωσαν ότι ο αεροπορικώς χάρτης που έλαβαν διέφερε από την πραγματική διάταξη του αεροδρομίου Sknyliv όπου προηγουμένως είχαν αρνηθεί να πραγματοποιήσουν δοκιμαστική πτήση πριν την επίδειξη.

Αν και η κύρια αιτία της σύγκρουσης αποδόθηκε στους χειρισμούς των πιλότων που παραβίασαν το σχέδιο πτήσης και πραγματοποίησαν δύσκολος χειρισμούς που δεν είχαν δοκιμάσει πιο πριν, στην τραγωδία οδήγησαν και άλλοι παράγοντες όπως η μικρή ζώνη πτήσης και η ακατάλληλη τοποθέτηση ζωνών των θεατών από τους διοργανωτές, κάτι που επέτρεψε στους θεατές να είναι πολύ κοντά στη γραμμή πτήσης. Στις 24 Ιουνίου 2005, το ουκρανικό στρατιωτικό δικαστήριο καταδίκασε τους δύο πιλότους Volodymyr Toponar και Yuriy Yegorov σε 14 και 8 χρόνια φυλάκιση.
theaviationist.com
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours