«Φουλ ατζέντα» έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση στον τομέα των «μεταρρυθμίσεων», επισήμανε η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Ντ. Βελκουλέσκου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» που δημοσιεύθηκε χτες, δίνοντας το στίγμα ενόψει του επόμενου κύματος σκληρών μέτρων που θα έρθει το φθινόπωρο για το κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης», υπογραμμίζοντας ότι η εφαρμογή των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «διάσωσης» της ελληνικής οικονομίας «θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος και την επιστροφή της εμπιστοσύνης, της ανάπτυξης και της πρόσβασης στη χρηματοδότηση από τις αγορές».


Η Ντ. Βελκουλέσκου στη συνέντευξή της «ξεδίπλωσε» όλη τη βεντάλια των αντιλαϊκών μέτρων στα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση για τον επόμενο γύρο «αξιολόγησης», παρουσιάζοντας ως προτεραιότητες:

- Τη θέσπιση «αυστηρότερων κανόνων» για τους συμβασιούχους.
- Την αλλαγή του τρόπου έγκρισης των απεργιών.
- Την εξέταση της αποτελεσματικότητας των πρόσφατων «μεταρρυθμίσεων» για την απελευθέρωση του εμπορίου τις Κυριακές, την απλοποίηση της αδειοδότησης επενδύσεων και το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων.

- Την αξιολόγηση του πλαισίου εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

- Την επαναξιολόγηση της στρατηγικής για τα «κόκκινα» δάνεια και τη διασφάλιση επαρκούς κεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
- Την αποτελεσματικότητα πρόσφατων χρηματοπιστωτικών μεταρρυθμίσεων (π.χ. νόμος εξωδικαστικής επίλυσης, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, κ.λπ.).

- Την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

- Τη στρατηγική για τη χαλάρωση των capital controls.

- Την εφαρμογή των υπόλοιπων συστάσεων και μέτρων από την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ.


Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί ξανά στο ασφαλιστικό σύστημα σημειώνοντας πως «παρά τους διάφορους γύρους μεταρρυθμίσεων, το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας παραμένει μη βιώσιμο και μη προσιτό», δείχνοντας ότι το Ασφαλιστικό θα συνεχίσει να είναι στο στόχαστρο.

 Επίσης, έδειξε προς την κατεύθυνση της «διεύρυνσης της φορολογικής βάσης»,προκειμένου να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρήσεων, ενώ επανέλαβε τις γνωστές ενστάσεις του ΔΝΤ σχετικά με την επίτευξη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα και επανέφερε το αίτημα για αντιλαϊκά μέτρα μόνιμης δημοσιονομικής απόδοσης, απορρίπτοντας το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι το αποτέλεσμα του 2016 ήταν κατά βάση διαρθρωτικό.


Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours