ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΑΓΑΠΗ ΣΤΑΥΡΩΘΗΚΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ; 
Όταν συχνά μιλώ για την αγάπη, χωρίς διακρίσεις σε χρώμα, θρησκευτικά πιστεύω και λαούς, πάντα θα λάβω κάποια μηνύματα που θα μου εφιστούν την προσοχή, στα γεγονότα που κάνουν οι τζιχαντιστές ή άλλες θρησκευτικές παρατάξεις και ομάδες ,εναντίων των Χριστιανών, με το ερώτημα, πως είναι δυνατόν να αγαπάμε αυτούς τους ανθρώπους;
Μια εκ πρώτης όψεως ,σωστή παρατήρηση και απορία.

Χωρίς να εκφράζω την επίσημη θέση της εκκλησίας, θα προσπαθήσω να εξηγήσω την δική μου άποψη επάνω σε αυτό το επίκαιρο θέμα.

Καταρχάς πιστεύω ότι η αγάπη δεν πρέπει να είναι άσπρο ή μαύρο. Ή αγαπάς ή μισείς.
Υπάρχουν πολλές διαβαθμίσεις στο χρώμα που εκπέμπει η αγάπη. Σίγουρα, όσο ποιο ανοικτό το γκρίζο ,τόσο καλύτερα, αλλά και πάλι γκρίζο θα είναι.

Οπότε πρέπει να μάθουμε να ζούμε σε αυτό το χρώμα και να το διαβαθμίζουμε συνεχώς προς το ανοιχτότερο. Αυτός είναι ο αγώνας μας.

Σίγουρα κάποιον που μας έβλαψε, δεν μπορούμε να τον αγαπάμε με την έννοια της αγάπης που νοιώθουμε για το παιδί μας. Θα ήμασταν το λιγότερο αλλοπρόσαλλοι . Όμως σε αυτό το σημείο θα μας βοηθήσει η Σοφία του Κ.Η Ιησού Χριστού ,που μας είπε Αγάπα τον πλησίον σου, όπως αγαπάς τον εαυτό σου.!!!!!

Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις ,ανάλογα με την προσέγγ
ιση που θα κάνει ο κάθε ένας από εμάς, που θα μπορούσαν να δώσουν διαφορετική ερμηνεία στον συγκεκριμένο λόγο του Χριστού μας.
Εγώ θα τολμήσω να αποτυπώσω την δική μου προσέγγιση.

Αγάπα τον πλησίον σου ,όπως αγαπάς τον εαυτό σου.!!!!!!!!!! Και πως αδέλφια μου αγαπάμε τον εαυτό μας; Με το πρώτο λάθος που θα κάνει, του κόβουμε το κεφάλι και σταματάμε να του μιλάμε; Όχι βέβαια.

Εκεί εξαντλούμε καθημερινά την σοφία μας και βρίσκουμε χιλιάδες δικαιολογίες για να δικαιολογήσουμε το κακό που μας έκανε ο εαυτός μας και να συνεχίσουμε την πορεία μας, πιστεύοντας ότι είμαστε οι καλύτεροι άνθρωποι που πάτησαν ποτέ στον πλανήτη αυτό.
Εκεί φταίει η κακιά στιγμή, οι συγκυρίες , ακόμα και η κακιά πεθερά. Ποτέ όμως εμείς, ποτέ ο εαυτός μας. Όταν όμως θέλουμε να εξετάσουμε την συμπεριφορά άλλων, προς εμάς, τότε η σοφία με την οποία κρίναμε τον εαυτό μας πάει περίπατο.
 Τώρα έχουμε να κρίνουμε τους άλλους. Εύκολο πράγμα. Ένοχοι. Κρεμάστε τους.

Σοφότατος λοιπόν ο Χριστός μας. Ήξερε πολύ καλά την ανθρώπινη φύση και μας ξεσκέπασε ,με μια μικρή πρόταση. Μας έβαλε να έρθουμε αντιμέτωποι με την αλήθεια. Αγάπα τον άλλον, όπως αγαπάς τον εαυτό σου. Και κρίνε τον βέβαια ανάλογα. Έτσι θα πλησιάσεις τον Θεό ποιο εύκολα. Έτσι θα αποκτήσουμε ψυχικό περιεχόμενο. Ένα ψίχουλο σοφίας.

Θα μου πείτε λοιπόν κάποια αδέλφια τώρα. Δηλαδή τι μας λες παπά-Γιάννη; Τόσους Χριστιανούς σφάζουνε, μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε με καλοσύνη, αγάπη και σοφία Θεού; Όχι βέβαια.

Ναι βέβαια. Θα πω εγώ.
Όπως θα αντιμετωπίζαμε οι περισσότεροι τον εαυτό μας. Για αυτήν την αγάπη, για αυτήν την καλοσύνη ήρθε να μας διδάξει ο Ιησούς Χριστός. Για αυτήν σταυρώθηκε. Μόνο που δεν τον ακούσαμε. Δεν τον καταλάβαμε.
Γιατί αν το είχαμε ακούσει ,δεν θα υπήρχαν γραμμένοι τόμοι ολόκληροι με το τι κάναμε εμείς οι Χριστιανοί {στο όνομα της αγάπης} στους αλλόθρησκους .
Γιατί αν τον είχαμε ακούσει δεν θα είχε πεθάνει κανείς από χέρι Χριστιανού, στο όνομα του Χριστού μας.
Γιατί αν τον είχαμε ακούσει θα έπρεπε να τους {αγαπάμε} όπως τον εαυτό μας, και να χρησιμοποιούσαμε τώρα για αυτούς, τις ίδιες δικαιολογίες που λέγαμε στους εαυτούς μας, όταν τους σφάζαμε εμείς.

Αγάπα τον πλησίον σου, όπως τον εαυτό σου. Πόσο σοφά ειπωμένο και παρεξηγημένο αλήθεια. Άλλα είπε ο Χριστός μας , άλλα καταλάβαμε εμείς. Άλλα μας εξηγήσανε.!!!!
Θα αναφέρω ένα γεγονός από την ζωή του Αγίου Διονυσίου για να καταλάβουμε αδέλφια μου το είδος της αγάπης που μας δίδαξε ο Κ.Η. Ιησούς Χριστός και πως εφαρμόζεται στην πράξη.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

Κάποια περίοδο ο Άγιος Διονύσιος ήταν σε ένα Μοναστήρι. Έμαθε ότι κάποιος άνθρωπος, σκότωσε τον αδελφό του και στεναχωρήθηκε πολύ. Σε λίγες ώρες ο δολοφόνος που δεν ήξερε την συγγένεια τους, έφτασε στο Μοναστήρι και ζήτησε από τον Άγιο προστασία και τρόπο διαφυγής. 
Ο Άγιος που γνώρισε τον δολοφόνο του αδελφού του, τον βοήθησε, τον έκρυψε, και του βρήκε τρόπο διαφυγής για να γλυτώσει.!
Για αυτήν την αγάπη αδέλφια μου σταυρώθηκε ο Χριστός.!
Για αυτήν την αγάπη στέκει στον Σταυρό στις εκκλησιές μας. Να μας θυμίζει…… Αγάπα τον πλησίον σου ,όπως τον εαυτό σου.

Ας αναλογιστούμε λοιπόν, το νόημα όσων μας είπε και ας προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Να του δείχνουμε καθημερινά ότι καταλάβαμε τον λόγο της θυσίας του. Ότι δεν θυσιάστηκε άδικα, προσπαθώντας να σώσει το ανθρώπινο γένος. Και ας πλησιάσουμε όσο το δυνατόν το μεγαλείο του. 

Να είμαστε δίκαιοι με τους άλλους, όπως θέλουμε και οι άλλοι να είναι δίκαιοι με εμάς.
Να γίνουμε καλοί Χριστιανοί. Για να τιμήσουμε την θυσία του Θεού μας.
Πατήρ Ιωάννης

Υ.Γ Γνωρίζω παιδιά μου ότι πολλοί θα με διαγράψουν από φίλο ,μετά από αυτό το κείμενο. Ειλικρινά δεν με πειράζει. Δεν είμαι εδώ για να μετρώ πολλούς φίλους. Είμαι εδώ για εσένα. Τον ένα ή την μία που σκέπτεσαι το ίδιο με εμένα και αγαπάς τον Χριστό ,όπως εγώ τον αγαπώ. Αληθινά.!!!!!!
Για να σου πω, ότι δεν είσαι μόνος ή μόνη.

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours