Η αμερικανική οργάνωση για την καταπολέμηση των ναρκωτικών (DEA) βρίσκεται πίσω από πληροφορίες που μεταβιβάστηκαν στις ελληνικές αρχές, για ένα φορτηγό πλοίο με τουρκική σημαία, στο οποίο η ελληνική ακτοφυλακή έβαλε πύρ στο Αιγαίο Πέλαγος στις 3 Ιουλίου, το οποίο φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά, ανέφερε η Habertürk στις 25 Ιουλίου.
Η ελληνική ακτοφυλακή έριξε 16 σφαίρες στις 3 Ιουλίου στο τουρκικό εμπορικό πλοίο, το M / V ACT, το οποίο μετέβαινε από το λιμάνι του İskenderun (Αλεξανδρέττα) στη νότια Τουρκία, στο λιμάνι İzmit (Νικομήδεια) στη βορειοδυτική Τουρκία. 

Οι ελληνικές αρχές ανέφεραν αργότερα ότι το πλοίο δεν υπάκουσε στις κλήσεις τους να σταματήσει σε ελληνικό λιμάνι και ότι το φορτηγό πλοίο φέρεται να μεταφέρει ναρκωτικά.

Αργότερα, οι τουρκικές αρχές απέστειλαν διπλωματική νότα στην Ελλάδα ζητώντας λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό. Στη συνέχεια, η Ελλάδα δήλωσε ότι η αμερικανική υπηρεσία καταπολέμησης των ναρκωτικών (DEA) τους είχε παράσχει πληροφορίες σχετικά με ένα περιστατικό παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και καθώς το τουρκικό φορτηγό ξηρού φορτίου "είχε αρνηθεί τις προειδοποιήσεις", "πυροβόλησαν" στις ασφαλείς θέσεις του πλοίου ως διαδικασία", σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε η Habertürk.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές, η τουρκική ακτοφυλακή είχε δέσει το πλοίο στο λιμάνι της Μαρμαρίδος στην ακτή της Μεσογείου, όπου μετά από επιθεώρηση με σκυλιά ανιχνευτών, δεν βρέθηκαν ναρκωτικά.

Στη συνέχεια, η Τουρκία ζήτησε από τα γραφεία της DEA στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα την πηγή της πληροφορίας τους, σύμφωνα με την εφημερίδα. Οι υπάλληλοι του οργανισμού των Η.Π.Α., σύμφωνα με αναφορές, είχαν αρχικά ισχυριστεί ότι οι πληροφορίες δεν ήταν δικές τους. Η Τουρκία τότε τους είπε "να παράσχουν την απαραίτητη εξήγηση" σχετικά με το περιστατικό.

Ο οργανισμός δεν έχει δώσει εξηγήσεις μέχρι στιγμής, αν και έχουν περάσει δύο εβδομάδες, ανέφερε η Habertürk.
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά από τις ελληνικές αρχές ότι έλαβαν πληροφορίες από την DEA.

Μετάφραση: Στέργιος Σεβαστιάν
http://www.hurriyetdailynews.com/us-agency-provided-intelligence-on-turkish-cargo-ship-aegean-report.aspx?pageID=517&nID=115931&NewsCatID=510

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours