Αποτελούσε κοινό μυστικό, ιδιαίτερα κατά την εποχή Ομπάμα.


Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει πλήρως όλα τα προγράμματα εμπλοκής της CIA στη Συρία, εκτός από σημάδι τερματισμού του εκτεταμένου πολέμου στην πολύπαθη χώρα, λειτουργεί και ως ανεπίσημη παραδοχή του βρώμικου ρόλου που είχαν οι ΗΠΑ από την αρχή της κρίσης.

Η κίνηση αυτή που συζητήθηκε δεόντως τις τελευταίες μέρες, περιορίζει τελικά τις αμερικανικές απώλειες και αναγνωρίζει την αποτυχία των προσπαθειών να ανατραπεί ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Την Παρασκευή, ο επικεφαλής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, Ρέιμοντ Τόμας, δήλωσε σε φόρουμ για την ασφάλεια ότι η διοίκηση τερμάτισε την πρωτοβουλία CIA tren-arm, αφού αξιολόγησε τη φύση του προγράμματος και τη βιωσιμότητά του υπό το πρίσμα των στόχων των ΗΠΑ.

"Η πιθανότητα ανατροπής του Assad μέσω στρατιωτικών ενεργειών είναι ένα όνειρο", παραδέχθηκε ο πρώην σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Paolo von Schirach. "Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να αναγκάσουν την αλλαγή καθεστώτος στη Δαμασκό υποστηρίζοντας την εγχώρια Συριακή αντιπολίτευση μέσω στρατιωτικής βοήθειας απέτυχαν".

Παράλληλα η απόφαση να τερματιστεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της CIA σήμανε μια καθυστερημένη αναγνώριση από τους Αμερικανούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ότι δεν θα μπορούσαν να ανατρέψουν τον Άσαντ , ανεξάρτητα από το πόσα όπλα και υποστήριξη παρείχαν στους επαναστάτες.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε φυσικά και ο ρωσικός παράγοντας, ο οποίος δεν αναφέρεται στην δικαιολογητική αναφορά της Ουάσινγκτον για την ακύρωση του προγράμματος, ωστόσο είναι δεδομένος, αν λάβει κανείς υπόψιν την πάγια στήριξη της Μόσχας στον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο της Συρίας.

Υπό τη νέα ηγεσία στις ΗΠΑ, το θέμα της Συρίας δείχνει αν μη τι άλλο να διευθετείται, αν όχι να επιλύεται.

el.gr
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours