Η Μόσχα ανακοίνωσε στην Ουάσιγκτον ότι θα πρέπει να μειώσει τον αριθμό του διπλωματικού της προσωπικού στη Ρωσία σε 455 άτομα και επίσης ότι αναστέλλεται η χρήση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης των αμερικανικών πρεσβειών στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών.

Η πράξη αυτή έρχεται σε αντίποινα μετά την έγκριση από το κογκρέσο των ΗΠΑ για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
«Η ρωσική πλευρά αναστέλλει απο την 1η Αυγούστου του 2017 την χρήση όλων των εγκαταστάσεων αποθήκευσης στην οδό Dorozhnaya στη Μόσχα και ένα εξοχικό σπίτι στο Serebryaniy Bor που χρησιμοποιούσε η αμερικανική πρεσβεία στη Ρωσία », όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών σε δήλωσή του.

Ο αριθμός των διπλωματικών υπαλλήλων των ΗΠΑ στη Ρωσία θα πρέπει να μειωθεί και να είναι ίσος με τον αριθμό των Ρώσων διπλωμάτων στις ΗΠΑ μέχρι την 1 Σεπτεμβρίου του 2017.

«Αυτό σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός του προσωπικού που συμμετέχει στην αμερικανική διπλωματία και στα προξενεία στη ρωσική ομοσπονδία μειώνεται σε 455 άτομα.
»

Η Ρωσία επίσης απειλεί να προχωρήσει σε νέα αντίποινα, σε περίπτωση νέων μειώσεων του ρωσικού διπλωματικού σώματος από την πλευρά της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ. 

Και το Υπουργείο εξωτερικών συνεχίζει:
«Στην περίπτωση νέων μονομερών κινήσεων των αμερικανικών αρχών να μειώσουν τον αριθμό των Ρώσων διπλωμάτων στις ΗΠΑ θα ακολουθηθεί μία απάντηση tit for tat" ( Ισοδύναμα αντίποινα ).»
«Επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να πάρουμε κι άλλα μέτρα που θα είναι ικανά να επηρεάσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ.»


Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για τις κινήσεις του τονίζοντας πως έως τώρα είχε δείξει αυτοσυγκράτηση όμως πλέον πρέπει να απαντήσει με σφοδρότητα στη συμπεριφορά των ΗΠΑ, που όπως τόνισε είναι άγρια και παράλογη.

Στις 14 Ιουλίου η Μόσχα προειδοποίησε πως «η υπομονή της εξαντλείται υπό το φως του αδιεξόδου που ακολούθησε μετά το κλείσιμο των δύο ρωσικών διπλωματικών ενώσεων στις ΗΠΑ και έγινε αναφορά για εφαρμογη κυρώσεων ως αντίποινα της Αμερικανικής τακτικής, συμπεριλαμβανομένης και της απέλασης διπλωμάτων.«Το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στην Μόσχα υπερβαίνει κατά πολύ τον αριθμό των υπαλλήλων της πρεσβείας μας στην Ουάσιγκτον», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.


Η ρωσική διπλωματική ιδιοκτησία κατασχέθηκε από την εποχή που ο Ομπάμα ήταν στην εξουσία, το 2016 σε απάντηση της υποτιθέμενης ρωσικής εμπλοκής στις εκλογές των ΗΠΑ. 
Η Αμερική επίσης απέσυρε 35 Ρώσους διπλωμάτες και αρνήθηκε την πρόσβαση του ρωσικού διπλωματικού προσωπικού στις ενώσεις της Νέας Υόρκης και το Μέριλαντ.

«Το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών επέκρινε έντονα την πρόσφατη δέσμη κυρώσεων που εγκρίθηκε από την νομοθετική εξουσία της Αμερικής την Τρίτη. Το νομοσχέδιο αυτό, που στοχεύει στις μεγάλες αμυντικές μεταλλευτικές, ναυτιλιακές και σιδηροδρομικές βιομηχανίες της Ρωσίας δεν έχει ακόμα εγκριθεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.»

«Ωστόσο η Μόσχα θεωρεί την έγκριση της Γερουσίας για ένα νέο γύρο κυρώσεων σχεδόν βέβαιη», σύμφωνα με τον Ρώσο διπλωμάτη Ντιμιτρι Πεσκόφ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εφαρμόζουν επιμελώς σκληρές αντί-ρωσικές κυρώσεις, την μία μετά την άλλη, με πρόσχημα την ρωσική ανάμειξη στις εσωτερικές τους υποθέσεις», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών, προσθέτοντας ότι τέτοιες κινήσεις παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ΟΗΕ. 
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours