Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ - Σκληρή ανακοίνωση ισραηλινού ΥΠΕΞ, ανταπάντηση Άγκυρας

Κλιμακώνει την ένταση μεταξύ Τουρκίας και η Ισραήλ, το σημερινό σχόλιο του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, όπου γράφει ότι «η τουρκική κυβέρνηση διατηρεί το καθεστώς κατοχής στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, καταπιέζει βάναυσα την κουρδική μειονότητα και φυλακίζει δημοσιογράφους», στον απόηχο τόσο των εμπρηστικών δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου για τις αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων ημερών στην Ιερουσαλήμ όσο και των ερωτηματικών που έχουν δημιουργήσει οι συλλήψεις δημοσιογράφων και ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Η συγκεκριμένη ανάρτηση έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά το χθεσινό κάλεσμα του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους μουσουλμάνους από όλο τον κόσμο να «επισκεφτούν» και να «προστατέψουν» την Ιερουσαλήμ έπειτα από τις αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας αλλά και μετά την απόφαση του Ισραήλ να τοποθετήσει συσκευές ανίχνευσης μετάλλων στις εισόδους της Πλατείας Τεμενών.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ισραηλινό ΥΠΕΞ σε νέο του σχόλιο στο ίδιο μέσο δικτύωσης τόνισε ότι «είναι παράλογο να παραδίδει (η Τουρκία) μαθήματα στο Ισραήλ, τη μόνη πραγματική δημοκρατία στη περιοχή. 
Οι μέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έχουν περάσει». 

It's absurd that it should lecture Israel, the only true democracy in the region. The days of the Ottoman Empire have passed.— Israel Foreign Min. (@IsraelMFA) July 26, 2017
Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε τη δήλωση από την πλευρά του Ισραήλ. 

Ειδικότερα, απαντώντας κυρίως στην τελευταία αναφορά του Ισραήλ στο τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υπογράμμισε ότι «κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κοινότητες με διαφορετικό θρήσκευμα συνυπήρχαν ειρηνικά», ενώ απολάμβαναν το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας. 

«Σε αυτό το πλαίσιο, οι Εβραίοι θα περιμέναμε να γνωρίζουν καλύτερα και να εκτιμούν την μοναδική ανοχή την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», αναφέρει αιχμηρά η Αγκυρα και προσθέτει: «Σήμερα, στην Τουρκία η θρησκευτική ελευθερία είναι επίσης προστατευμένη από το κράτος». Παράλληλα, σημείωσε ότι η Πλατεία των Τεμενών είναι «το τρίτο πιο ιερό μέρος για όλους του μουσουλμάνους» και αποτελεί προτεραιότητα του Ισλαμικού κόσμου. 

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών οξύνει την κατάσταση, λέγοντας ότι «είναι φανερό πως οι προσπάθειες να υπομονευτεί το γεγονός ότι η Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι υπό κατοχή, δεν θα συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή αλλά ούτε και στη λύση της διαμάχης μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών».

Για αυτό, η ευθύνη από την πλευρά του Ισραήλ είναι να επαναφέρει το status quo στην Πλατεία Τεμενών και να άρει όλους τους περιορισμούς στη θρησκευτική ελευθερία, καταληγεί η Τουρκία.

Καθημερινή 
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours