Η κακία πλέον γίνεται συνήθεια…


Μια συνήθεια που μας «συνηθίζει» στην ύπαρξη του κακού μέσα στην καθημερινότητα μας και μας καθιστά αδρανείς στην αντιμετώπισή της.

Το κακό μέσα στην κοινωνία έχει πολλές μορφές, και όποιος εισέρχεται μέσα σε αυτήν θα του παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της ζωής του ένας κατάλογος, ένα μενού όπως αυτά που βλέπουμε στα εστιατόρια και θα του δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει κάθε κακό που υπάρχει μέσα στον κατάλογο αυτό και να το αξιοποιήσει.

Το κακό υπάρχει μέσα στον κατάλογο αλλά δεν μπορεί να μετουσιωθεί σε πράξη, διότι χρειάζεται την ανθρώπινη συνεργασία/συγκατάθεση ώστε μέσα από τον άνθρωπο να δράσει και να μεταφερθεί στην κοινωνία και κατ' επέκταση σε όλους μας.

Ένα από τα προβλήματα και μάλιστα σοβαρά της χώρας μας και ειδικά στις μεγαλουπόλεις είναι η παρουσία προστασίας, συνήθως νυχτερινής, σε διάφορα νυχτερινά μαγαζιά αλλά και καταστήματα.

Ειδικά εδώ στην Αττική το φαινόμενο αυτό υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια και λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης πληθυσμού και καταστημάτων- μαγαζιών έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Κάθε λίγο και λιγάκι ακούς για συλλήψεις εγκληματικών συμμοριών, ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, ξυλοδαρμούς (που πολλές φορές φτάνουν μέχρι και τον θάνατο) και ένα σορό άλλα ποινικά αδικήματα που ασκούν οι λεγόμενοι μπράβοι ή νονοί της νύχτας.

Αν είχες ή έχεις ακόμη μαγαζί στο κέντρο της Αθηνάς γνωρίζεις τι πάει να πει «προστασία».

Σε ένα κράτος που διαφημίζει την Δημοκρατία και τους Νομούς, ο ελεύθερος επιχειρηματίας είναι υποχρεωμένος να καταβάλει μηνιαίως χρήματα σε δύο μπράβους.


Απο την μια συνεισφέρει στα ταμεία τους κράτους, που με τρόπο εκβιαστικό καλείται να πληρώσει τους υπέρογκους φόρους και στις ασφαλιστικές εισφορές που έχει συμφωνήσει με τους  "αρχι-νονούς" πιστωτές μας και απο την άλλη, μια μερίδα ελεύθερων επαγγελματιών συνεισφέρει στα ταμεία των μπράβων κάτω πάλι απο εκβιασμούς και απειλές.

Μια μερίδα συμπολιτών μας είναι υποχρεωμένοι να ζουν σε μια Δημοκρατία που επιτρέπει την λειτουργία δύο συμμοριών, τους Κράτους και των νονών της νύχτας.

Από την μια έχεις το κράτος ας πούμε απρόσωπα, που επιβάλει τα γνωστά μνημόνια με τρόπο αυταρχικό, δίχως την συγκατάθεση της πλειοψηφίας, εξαθλιωνοντας τον κόσμο και ξεπουλώντας την περουσία της Ελλάδος λειτουργόντας μονομερώς.

Και από την άλλη έχεις μια ομάδα «ανθρώπων» που καταφεύγουν στον εκβιασμό του συνανθρώπου τους με σκοπό να του αποσπάσουν χρήματα ή αποσπούν χρήματα με σκοπό να τον σκοτώσουν ή να τον στείλουν στο νοσοκομείο.

Και οι δυο τακτικές είναι ωμές και δεν θα είχαν θέση σε μια πραγματική Δημοκρατία με νόμους ίσους απέναντι στον πολίτη, πόσο μάλλον δεν θα χώραγαν και οι εκφραστές των εκβιαστικών αυτών τακτικών.

Για αυτούς τους παραβάτες η ανθρώπινη ζωή του διπλανού τους δεν έχει καμία αξία ή μάλλον έχει, όσο την τιμολογούν στον παρακάτω κατάλογο χρεώσεων «παροχής υπηρεσιών».

Δεν γράφω αυτό το κείμενο επειδή πιστεύω ότι μπορεί ή θέλει να δώσει λύση το κράτος και δεν περιμένω από τις αρμόδιες αρχές να μας ακούσουν και να κάνουν την δουλεία τους.

Όχι.. όταν ο εργοδότης τους, το κράτος δηλαδή , η Βουλή η ίδια, χρησιμοποιεί παρόμοιες πρακτικές με αυτές των νονών της νύχτας για να επιβληθεί και να αποσπάσει τον κόπο του πολίτη, του επιχειρηματία, του απλού ελεύθερου επαγγελματία μέσω νόμων και μεταρρυθμίσεων, δεν περιμένω να καταπολεμήσει τέτοιες και άλλες παρόμοιες ομάδες, που δρουν χρόνια τώρα ανεξέλεγκτα, μέσω εκβιασμων και εκφοβισμών στο εσωτερικό της χώρας μας.  

Ουδείς ασχολείται με την καταπολέμηση τους, με αποτέλεσμα να κρίνεται η ζωή μας από τα κέφια αυτών των εγκληματικών ομάδων.

Μια πραγματική Δημοκρατία με νόμους και τάξη όχι μόνο θα προστάτευε τους πολίτες της από τέτοια φαινόμενα αλλά θα καταπολεμούσε στην ρίζα του το κακό και κάθε παραβατική και εγκληματική προσπάθεια στον χώρο των κυκλωμάτων της νύχτας.

Επίσης σε μια υγιή κοινωνία τέτοια άτομα δεν θα είχαν θέση μέσα σε αυτήν.

Ακόμα και αν το κράτος δεν έδειχνε τον απαραίτητο ζήλο όπως συμβαίνει τώρα, ακόμα και αν οι αρχές έκαναν τα στραβά μάτια σε αυτές τις συμμορίες, η κοινωνία μας κανονικά θα έπρεπε να τους απομονώσει και να τους αφήσει στο περιθώριο.

Αν ήταν υγιής η κοινωνία μας, έστω μια μεγάλη μερίδα αυτής, όλοι αυτοί οι επαγγελματίες δολοφόνοι δεν είχαν ελεύθερο πεδίο δράσης, διότι θα ήταν ξένο σώμα και πολύ πιο εύκολα θα τους «ξέβραζε» απο μόνη της η κοινωνία.

Δηλαδή για παράδειγμα, αν σκεφτόμασταν ομαδικά, με πνεύμα συνεργασίας και όχι σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας, ζήλειας και εγωισμού που σκεφτόμαστε τώρα, θα έπρεπε όλα τα ονόματα αυτών που ασχολούνται με την νύχτα να είναι εν γνώσει μας, έτσι ώστε να τους ξέρουμε και όταν επισκέπτονταν έναν επιχειρηματία να μην ήταν μόνος του απέναντί τους, αλλά να ενώνονταν όλοι οι επιχειρηματίες του τετράγωνου ή της περιοχής, έτσι ώστε να μην βρουν έδαφος να πατήσουν αυτοί οι εγκληματίες στην γειτονία και να προχωρήσουν στην συνήθης τακτική του εκβιασμού και των απειλών.


Όμως οι περισσότεροι επιλέγουν να ενδώσουν στους εκβιασμούς κα πληρώνουν τα «τέλη» στον αν-εγκέφαλο του κυκλώματος συμμορίτη- εκβιαστή -«νονό» και αυτό γιατί θέλουν να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους. Δηλαδή πληρώνουν τον βιαστή τους αντί να ενωθούν με τους δίπλα και να πετάξουν τον βιαστή έξω από την περιοχή τους.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι ομάδες των "μπράβων" αλλά εγώ και εσύ, που τους πληρώνουμε και εμμέσως τους νομιμοποιούμε και στην ουσία τους ωθούμε να συνεχίσουν το έργο του εκφοβισμού και των ξυλοδαρμών.


Αυτό ισχύει και για τη συμμορία της ημέρας, το πρόβλημα είμαστε εμείς όλοι που συνεχίζουμε και πληρώνουμε τους παράνομους και υπέρογκους φόρους τους, τα χαράτσια, τις ανατιμήσεις, τις εισφορές και τόσα άλλα και κατά αυτόν τον τρόπο νομιμοποιούμε το χρέος, τους δανειστές, τα κλιμάκια, την τακτική τους, τους εκβιασμούς τους, τα μνημόνια και συμμετέχουμε σιωπηλά στο ξεπούλημα της χώρας.


Έχουμε μεγάλη ευθύνη και εμείς, που αντί να παύσουμε να ρίχνουμε λάδι στην μηχανή που πολτοποιεί τον δίπλα μας, συνεχίζουμε και φανατικά συντηρούμε το σύστημα, αγνοώντας ότι θα έρθει και η ώρα της δικής μας οικονομικής και κοινωνικής μας πολτοποίησης.

Με σύνθημα «ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΡΑΒΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ» οι αυτοαπασχολούμενοι σε κάθε γειτονιά θα έπρεπε να ενωθούν και να αρνηθούν από κοινού την παρουσία των κακοποιών στοιχείων στην περιοχή τους και να υπερασπιστούν με οποιονδήποτε τρόπο τα δικαιώματά τους, τις επιχειρήσεις τους, την περιουσία τους αφού αδυνατέι να το κάνει το κράτος.

Όμως δυστυχώς δεν γίνετε αυτό.

Ο κάθε ένας κοιτάει τα του οίκου του, πληρώνει την συνδρομή του για να έχει ήσυχο το κεφάλι του, μέχρι που δεν θα έχει να πληρώσει και θα εγκλωβιστεί στην σκληρή πραγματικότητα που αντιμετώπιζε πριν λίγο καιρό ο δίπλα του.

Είδαμε προχθές στην Ζάκυνθο έναν μπράβο με την παρέα του να χτυπάει με μαχαίρι και σιδερογροθία έναν Αμερικάνο τουρίστα μέχρι θανάτου.


Είδαμε σήμερα και τον τιμοκατάλογο ενός άλλου κυκλώματος της νύχτας που οι «νονοί» είχαν εκδώσει και τιμοκατάλογο με τις ενδεικτικές τιμές για τις υπηρεσίες τους, που κυμαίνονταν από 300 έως και 2,500.

Απλό σπάσιμο χεριού και ποδιού ξεκινούσε από 200 ευρώ, ενώ πολλαπλά σπασίματα και νοσηλεία σε νοσοκομείο ξεκινούσε από 1000 έως 2000.


Πόσο φτηνή πια έχει γίνει η ανθρώπινη ζωή;
Πόσο κοστίζει;

Κοστίζουν τόσο φθηνά ή θα έπρεπε να κοστίζουν ακριβότερα;

Η μήπως θα έπρεπε να μην κοστολογούνται και να μην έχει το δικαίωμα κανείς να κάνει τέτοιο κακό στον διπλανό του.

Όσο αυξάνονται τα αίτια που οδηγούν στο κακό και στην αύξηση της κακίας, τόσο θα μειώνεται η αξία της ανθρώπινης ύπαρξης. 


Ο διπλανός μου που είσαι εσύ, δεν έχεις καμία αξία και η ύπαρξη σου μου είναι αδιάφορη, τα συμφέροντα μου και οι προσωπικές μου επιθυμίες είναι πάνω από την δική σου τη ζωή, που αν κριθεί απαραίτητο θα στην αφαιρέσω δίχως δεύτερη σκέψη.

Όλα αυτά όμως έρχεται η ώρα που θα αλλάξουν ..

Δεν πρόκειται να βγούμε από κανένα μνημόνιο..

Η οικονομία μας δεν πρόκειται να εξυγιανθεί.

Οι μισθοί και οι συντάξεις δεν πρόκειται να αυξηθούν.

Οι μειώσεις στην φορολογία δεν θα υλοποιηθούν.

Τίποτα δεν μπορεί να πάει καλύτερα εάν δεν αλλάξουμε και τα παραπάνω κλειδώνουν την εκτίμηση αυτή.

Η Ελλάδα θα εξυγιανθεί αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο και όσοι είμαστε σκληροί, δύσκολοι, συμπεριφερόμαστε απάνθρωπα στου γύρω μας και κινούμαστε με μοναδικό γνώμονα το κέρδος και την καλοπέραση μας, θα αναγκαστούμε να κάνουμε ένα restart μέσα μας, στον νου μας ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες.


Για να συμβεί αυτή η επανεκκίνηση και να έχει καθοριστικά και θετικά αποτελέσματα πάνω μας και μέσα μας, θα πρέπει να περάσουμε ένα διάστημα πολύ δύσκολο, αλλά απαραίτητο, που θα μας φέρει στα όρια μας αλλα και στο ίδιο συνειδησιακό επίπεδο ώστε να εκτιμήσουμε απο κοινού την ανθρώπινη αξία.

Οταν θα περάσουμε το δύσκολο πρόγραμμα που έχουμε μπροστά μας, θα σκεφτόμαστε όλοι πλέον με έναν άλλον τρόπο σκέψης, που θα είναι κοινός για όλους, μια σκέψη που θα μας κάνει να βγούμε από το καβούκι του Εγώ και να απλωθούμε στην αμμουδιά του Εμείς και να καταφέρουμε να τοποθετήσουμε πιο στέρεες βάσεις, ώστε να στηριχτεί αυτή τη φορά με ασφάλεια ο πολιτισμός μας σε θεμέλια γερά.


Βλέπεις κλείνω με καλοκαιρινή διάθεση τοποθετώντας σε ένα τοπίο παραθαλλάσιο ένα απο τα πολλά θέματα που μας προβληματίζουν.

Και αυτό γιατί όσο και αν μας απογοητεύει η σημερινή κατάσταση θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι προσωρινή και μάλιστα φτάνει στο τέλος της.

Και το τέλος ή την λύση στην συγκεκριμένη κατάσταση δεν θα την δώσουν τα πολιτικά ή τα θεσμικά όργανα, πόσο μάλλον δεν θα την δώσουν διάφοροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μπαινοβγαίνουν στην χώρα μας.

Γιατί αυτοί ονειρεύονται ότι το τέλος της χώρας μας θα σηματοδοτήσει την αρχή την δική τους.

Όμως θα γίνει αλλιώς, το τέλος το δικό τους θα είναι η αρχή η δική μας.

Απλά σκέψου μιας και αναφερόμαστε σε θέματα κυκλωμάτων και νύχτας, πώς θα ήταν τα πράγματα εάν απουσίαζαν οι εγκληματικές αυτές δραστηριότητες των ομάδων αυτών.

Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα εάν δεν υπήρχε συγκεκριμένα η προστασία σε νυχτερινά μαγαζιά και καταστήματα.

Αν δεν υπήρχε η προστασία σαν δραστηριότητα δεν θα υπήρχαν μπράβοι ή θα ήταν άλλο το αντικείμενό τους. Πιθανός θα εκβίαζαν γαϊδούρες να κατεβάζουν περισσότερο γάλα ή στρουθοκάμηλους να παράγουν περισσότερα ή μεγαλύτερα αυγά.

Μπράβοι είναι όποιον θέλουν εκβιάζουν, όμως εδώ βρίσκεται κάτι πολύ ενδιαφέρον..

Τι θα συμβεί και δεν θα έχουμε μπράβους, προστασίες εκβιασμούς, ξεκαθαρίσματα λογαριασμών κτλ.;

Αν εγώ καπνίζω και ξαφνικά σταματήσουν για κάποιον λόγο  οι εταιρίες τσιγάρων να παράγουν τσιγάρα, αυτόματα και αναγκαστικά λόγω των συνθηκών θα πάψω να ασκώ την δραστηριότητα του καπνίσματος και δεν θα θεωρούμαι καπνιστής αφού δεν θα μπορώ να βρω τσιγάρα πουθενά...

Μια δραστηριότητα παύει να λειτουργεί εφόσον σταματήσει η αιτία που την προκαλεί.

Δεν νομίζω κανείς να βγήκε από την κοιλία της μάνας του με σκαρπίνι, πούρο, παπιγιόν, δαχτυλίδια και καπέλο «νονού».

Κανείς δεν γεννήθηκε κακός, τα ερεθίσματα που είχε από το περιβάλλον του (οικογενειακό, κοινωνικό, φιλικό) επηρέασαν και οδήγησαν ανθρώπους σε λάθος μονοπάτια.

Και παίρνοντας αυτά τα μονοπάτια δεν κάνουν μόνο κακό στον εαυτό τους αλλά και στους γύρο τους.

Άρα οι επιλογές των άλλων επηρεάζουν την ζωή μας.

Άρα για να είμαι εγώ καλά θα πρέπει να είσαι και εσύ καλά.


Δεν φτάνει να είσαι εσύ καλά και εγώ όχι. 
Δεν φτάνει η συνείδηση η δική σου να έχει ρυθμιστεί και αφυπνιστεί και εγώ να παραμένω εγκλωβισμένος στον μικρόκοσμό μου όταν οι εξελίξεις απαιτούν την εσωτερική εξέλιξη μου. 
Όταν φρενάρω αυτήν την εξέλιξη μέσα μου, κοιτάω αποκλειστικά το εγώ μου και δεν αναβαθμίζομαι εσωτερικά και στο εμείς, τότε με μαθηματικό τρόπο αυτη η "αναβάθμιση"θα συμβέι με τις εξελίξεις που δεν θα προτείνουν, όπως γίνεται τώρα, μια τέτοια αλλαγή αλλά θα την επιβάλλουν.

Να το πω και δαιφορετικά..

Η ελευθερία η δική σου εξαρτάται από την αφύπνιση την δική μου και το αντίστροφο.
Τυχερός όποιος το έχει καταλάβει..
Δεν έχει πολύ χρόνο στην διάθεση του αυτός που δεν το έχει καταλάβει ακόμη..

Athan 10/7/2012Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours