Τώρα θεωρούνται junk bonds, αλλά αν η κυβέρνηση Μαδούρο πέσει, η τιμή τους μπορεί να διπλασιαστεί - Η αγορά των ομολόγων θα ενισχύσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μαδούρο να συγκεντρώσει κεφάλαια.

Διεθνές οικονομικό και πολιτικό σοκ από την κίνηση της Goldman Sachs να αγοράσει ομόλογα, ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από την καταρρέουσα Βενεζουέλα. 

Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως προσπάθεια κερδοσκοπίας της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας ενώ για την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα που εξασφαλίζει την παραμονή του Νικολάς Μαδούρο στην εξουσία και το λαό της χώρας στη φτώχεια και τη δυστυχία. 


Την ώρα που η χώρα μαστίζεται από σοβαρή πολιτική κρίση με το λαό της να έχει βυθιστεί στη φτώχεια και την ανέχεια, η Goldman Sαshs προχώρησε σε αγορά ομολόγων, αξίας 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την «Wall Street Journal». Πρόκειται για μία κίνηση που θα ενισχύσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μαδούρο να συγκεντρώσει κεφάλαια έτσι ώστε να ηρεμήσουν τα οξυμένα πνεύματα. Αυτή είναι μία πρώτη "ανάγνωση" από τη πλευρά της κυβέρνησης του Καράκας.

Σύμφωνα με την «WSJ», η Goldman Sachs αγόρασε ομόλογα ονομαστικής αξίας 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία λήγουν το 2022, έναντι μόλις 865 εκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων. Πηγή που δεν κατονομάζεται δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ότι, εάν πέσει η κυβέρνηση Μαδούρο, θα μπορούσε να διπλασιαστεί η τιμή των junk bonds (ομόλογα σκουπίδια). 


Την ίδια ώρα, ανώτατος αξιωματούχος της Βενεζουέλας επιβεβαίωσε την αγορά ομολόγων. Επίσης έγινε γνωστό ότι η τράπεζα δεν διαπραγματεύτηκε απευθείας με την κυβέρνηση Μαδούρο αλλά αγόρασε τους τίτλους από κάτοχό τους. Η κίνηση αυτή της Goldman Sachs, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατηγορεί τις ΗΠΑ και άλλες χώρες για εκτεταμένες παραβιάσεις δικαιωμάτων. 


Η εμπιστοσύνη πολλών πολιτών της Βενεζουέλας έχει προ πολλού χαθεί για τον πρόεδρο, Νικολάς Μαδούρο. Η έλλειψη τροφίμων αλλά και οι λεηλασίες μαστίζουν τη χώρα ενώ δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που δεν έχουν τέλος. 


Σύμφωνα με την εφημερίδα "Wall Street Journal", η επενδυτική τράπεζα αγόρασε την περασμένη εβδομάδα ομόλογα της εθνικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας "PDVSA" . 


«Από την λάθος πλευρά της ιστορίας»

Για τον Μαδούρο, τα χρήματα της Goldman Sachs είναι ζωτικής σημασίας: η αυταρχική κυβέρνησή του οδήγησε τη χώρα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής παρά τα πλούσια αποθέματα πετρελαίου που διαθέτει.

«Η Goldman Sachs με αυτή την κίνηση παρουσιάζει τη λάθος πλευρά της ιστορίας», επισημαίνει ο Άντζελ Αλβαράντο, το "νούμερο 2" της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας στην εφημερίδα "WSJ" και προσθέτει: "Η συμφωνία αυτή ήταν ένα σοβαρό επικοινωνιακό λάθος. Όχι μόνο από την πλευρά της ηθικής αλλά και από την πλευρά των επιχειρήσεων, η αγορά ομολόγων είναι μια κακή απόφαση".Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours