Φόβους πως η νέα έμμεση αύξηση των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες θα οδηγήσει σε κατάρρευση τα έσοδα του ΕΦΚΑ, και μάλιστα πολύ πριν από την εφαρμογή του νέου μέτρου, εκφράζουν παράγοντες της αγοράς. Και αυτό, γιατί η νέα αύξηση θα καταστήσει την καταβολή εισφορών ασύμφορη, ενώ η απογοήτευση θα οδηγήσει στην παύση πληρωμών ακόμη και στους ασφαλισμένους που μέχρι σήμερα, προσπαθούσαν να είναι συνεπείς.

Η έμμεση αύξηση των εισφορών για σημαντικό μέρος από τους συνολικά 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες αναμένεται να ανασχέσει την όποια προσπάθεια καταβάλλουν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι να πληρώσουν τις εισφορές τους, ακόμη κι αν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Έτσι, η προσπάθεια πλέον επικεντρώνεται στην ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών όπως προβλέπεται στο νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, προκειμένου να παρασχεθεί τουλάχιστον ως κίνητρο προς όσους έσπευσαν παρά τις οφειλές να πληρώσουν τις νέες εισφορές, η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας.

Την Παρασκευή λήγει η προθεσμία εμπρόθεσμης πληρωμής των εισφορών Μαρτίου για τους μη μισθωτούς, που θα κρίνει κατά μεγάλο βαθμό το μέλλον του νεοπαγούς υπερ-ταμείου, καθώς έως την προηγούμενη εβδομάδα η πορεία των εσόδων δεν ήταν καθόλου ικανοποιητική.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Όμιλο για τα Κοινωνικά και Εργασιακά Δικαιώματα (ΟΚΕΔ), μέσα σε έναν μήνα, μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου η εισπραξιμότητα στα έσοδα του ΕΦΚΑ από τις εισφορές των μη μισθωτών υποχώρησε κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα, εκδόθηκαν 1.414.520 ειδοποιητήρια και τον Ιανουάριο καταβλήθηκαν 173.116.141 ευρώ έναντι απαιτητού ποσού 249.856.373 ευρώ.

Συνέχεια εδώ
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours